Горанов: Променяме КСО, за да не се окажем без пари за пенсии

OFFNews 25 април 2016 в 14:56 3413 1

Ако не се създаде общ пул за изплащане на втората пенсия, няма да бъде решен проблемът с дефицита във втория стълб на пенсионната система. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод внесеното от него предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Те предвиждат пенсионните дружества задължително да създават технически резерви, от които да се изплащат вторите пенсии на хората. Това ще гарантира пенсиите на хората, по чиито индивидуални партиди не са натрупани достатъчно средства. Стои въпросът дали ще се наследяват парите за втора пенсия, които не се изчерпат приживе.

С промените наследяването няма да е възможно и тези пари ще отиват в т. нар. технически резерви, с които да се попълва недостигът по останалите партиди, коментира пред OFFNews президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Ако натрупаните средства по партидата на даден пенсионер се изчерпат, докато той е жив, изплащането на втората пенсия ще може да продължи благодарение на техническите резерви. Ако не ги създадем, синовете и дъщерите на тези пенсионери ще трябва да плащат, коментира министърът на финансите.

Председателят на Асоциацията на пенсионните фондове Даниела Петкова коментира пред БНР, че проектът не е бил съгласуван с бранша.

"Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст", категорична беше Петкова и допълни, че няма никакъв солидарен елемент. Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.

Българската стопанска камара публикува позиция за промените, в която посочват, че промени в сектора трябва да бъдат направени след стрес тестовете, които ще бъдат извършени съгласно изискванията на ЕС. Те трябва да покажат какво е състоянието на пенсионно-осигурителните дружества и тогава да се правят нужни промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови