Калфин настоява за свикване на КСНС за Украйна

OFFNews 08 май 2014 в 13:12 4186 3

Ивайло Калфин

Президентът Росен Плевнелиев трябва да свика спешно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което да бъде обсъдена темата за Украйна, призова водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин.

Това се налага заради развитието на ситуацията в размирния регион, а и ще спомогне за изработване на единна позиция на страната ни по въпроса, уточни пред радио „Фокус“ Калфин.

По думите му в момента премиерът Пламен Орешарски и външният министър Кристиян Вигенин са в изключително неудобно положение, когато участват в дебати с ЕС.

„Това показва слаба, незаинтересована и подлежаща на натиск национална позиция. Така че към момента мисля, че е изключително важно България да приеме позиция. По отношение на съдържанието, ние имаме много неща да кажем.

Разбира се, не само да подкрепим мирното решаване на конфликта – това е клише, но да предложим конкретни мерки. Включително, ако трябва изпращане, с решение на Съвета за сигурност, на умиротворителни войски“, смята Калфин.

Ивайло Калфин коментира и вчерашната реакция по конфликта от страна на президента на Русия Владимир Путин: „По повод новото руско предложение, България би трябвало много ясно да заяви, че очаква след него конкретни действия за отлагане на референдума. Също така проблемът, свързан с предстоящите избори в Украйна на 25 май, където някои от областите казаха, че няма да участват. Въобще има много теми, които България би могла да включи в една своя единна позиция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!