Какво следва за отцепилите се от ИТН депутати?

Йорданка Веселинова 13 юни 2022 в 17:01 11155 1

Виктория Василева

Снимка БТА

Виктория Василева, зам.-председател на парламентарната група на ИТН

Преди час лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов потвърди, че негови депутати ще напуснат парламентарната група

По-рано днес стана ясно, че осем депутати ще напуснат групата на "Има такъв народ" в парламента, начело с министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев. Спрягат се имената на Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков, Христинка Иванова, Георги Георгиев. Осмият човек бе Виктория Василева, но пред OFFNews тя категорично отрече, че и напуска групата. Към момента все още не е ясен броят на отцепниците, както и кои са те. 

Знае се със сигурност обаче, че депутати напускат ИТН. Какво предстои за тях?

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание народните представители могат да напускат парламентарните си групи след като подадат писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание.

Към  16:55 ч., 5 минути преди края на работното време, такива не са подадени, потвърдиха за OFFNews от пресцентъра на Народното събрание. Зам.-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева също заяви, че няма подадени заявления:

"Не са депозирани такива", каза тя пред OFFNews.

Очаква се процедурата да се задвижи в следващите дни. След като депутатите от ИТН депозират заявленията си, те ще изгубят местата си като представители на ИТН във всички комисии и делегации, в които членуват.

Тези народни представители няма да могат да заявяват принадлежност към друга група и няма да могат да станат членове на различна парламентарна група. Отцепниците няма да могат да образуват и собствена парламентарна група, според последните версии на правилника на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

13.06 2022 в 23:13

стават независими, все пак са избрани с гласове реални