Депутати от ИТН дезертират, ПП почти събраха кворум

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова 13 юни 2022 в 15:01 27491 8

Снимка БТА/Теодора Цанева

Радостин Василев прекара извънредно много време в парламента миналата седмица, след като стана ясно, че ИТН напуска управляващата коалиция.

Oсем депутати ще напуснат групата на "Има такъв народ" в парламента, начело с министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, съобщи "24 часа", като се позовава на свои източници. 

Твърди се, че в групата нови независими депутати са организационният секретар на ИТН Виктория Василева, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков, Христинка Иванова, Георги Георгиев. Пред OFFNews Виктория Василева категорично отрече, че и тя е в групата. "Аз не се отделям никъде", каза тя.

Междувременно от "Има такъв народ" изпратиха официална позиция до медиите. От нея се разбира, че партията не изключва горната информация да е вярна:

"Нямаме представа дали информацията, изнесена в "24 часа", че депутати от "Има такъв народ" ще напуснат групата, е вярна. Не знаем дали е така. Следващите дни и часове най-вероятно ще го покажат. Досега депутатите са били лоялни към ръководството на партията и най-вече към своите избиратели. Всички видяхме, че министър-председателят се обърна към групата на "Има такъв народ". Всъщност, той публично демонстрира опит да си пазарува депутати. Има само два начина - с пари или с постове. И дали това е така, ще разберем съвсем скоро."

Очаква се, че депутатите ще напуснат парламентарната група на ИТН, въпреки че още нямат твърда уговорка с "Продължаваме промяната", а тепърва ще получат оферти за партньорство.

В деловодството на парламента до 14:30 часа днес не бяха постъпили заявления за напускане на парламентарна група, показа проверка на OFFNews. 

Привличането на новите независими депутати към ключовите гласувания на актуализацията на бюджета и закона за КПКОНПИ може да се наложи още тази седмица.

Отцепниците от ИТН са организирани от досегашния спортен министър на ИТН Радостин Василев, който бил против спуснатото от партийния лидер напускане на правителството, пише "24 часа".

Междувременно депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев заяви в Стара Загора, че партията му е намерила част от нужния брой народни представители, за да си осигури мнозинство в Народното събрание.

Той подчерта, че "не пазаруват народни представители, а се пазарят за продължаване на борбата с корупцията, за кураж срещу мафията".

"За пазарене не можем да говорим, когато няма цена, нали търговският закон казва, че търговската сделка като няма цена за дадена стока, е нищожна. Това, което ние пазарим и това, за което ние се пазарим, са хора с правилната мотивация да променим България. Хора с любимата ни дума "топките" да си кажат срещу "Капитан Андреево", ние се изправяме срещу мафията, не на страната на мафията, която може би е плащала пари на всички досегашни политически сили, а срещу мафията и на страната на държавата. Такива хора вярваме, че ще намерим", каза Михнев, предаде БНТ.

По думите му още не са намерени нужните 12 депутати, но се "върви в посока на това да осигурим пълно мнозинство".

Друг източник от правителството потвърди, че има такива разговори, а те са възможни, защото има голямо недоволство сред депутатите на Слави Трифонов от едноличния му стил на взимане и налагане на решения. 

Източници на OFFNews от ГЕРБ дават противоречива информация. Според едната версия се водят разговори за осигуряване на мнозинство с гласна или негласна подкрепа на ГЕРБ, но той минавал през излизането на Кирил Петков и Асен Василев. Според депутат с високи позиции този сценарий е смешен. 

Малко преди 15:30 ч. Слави Трифонов потвърди, че депутати от парламентарната му група ще напуснат ИТН и ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

10

Pietro

13.06 2022 в 20:15

Ми то този самовлюбен маниак с наклоннсоти на балкански диктатор, никога не се е интерсувал от нещо друго освен от парите. Пододбен бездарник като Трифонов може да забогатее еиднтвено в рая на чалгата - България. Рекламата, че гласовете в чужбина били основно за него, показва, че много от българите зад граница не са нищо друго освен част от лумпен пролетариата, търсещ препитание.

1220

8

хr4

13.06 2022 в 19:01

Вече и на олигофрените трябва да им е ясно, че кратуната беше избутана напред за да намали инерцията на протестите. Батиса два поредни парламента, а сега се опитва и с трети. НяКОЙ сериозно е заложил на учиндолеца. Да се надяваме, че ще му излязат криви сметките.
ПП.Силно се притеснявам, че отцепниците ще се окажат "подводници"...

1005

5

Блейк7

13.06 2022 в 15:48

Незнам как е сега, но преди време "сценаристите" на Слави бяха на минимален щат и се налагаше да се самозидържат - кой с текстове за чалга песни, кой с други списвания тук-таме, трети като водещ по сватби и подобни ...
Тъй като стила на Слави е бил винаги такъв, много се съмнявам сега да е много по-различно положението.

6145

3

kokoten

13.06 2022 в 15:42

...ами дано успеят да се отцепят(дано да не е с алкохол)и да се "еманципират" от тъпия чалгар,който за трети път насира гащите(каква забележителна последователност).Хора, как може да вярвате на това тъпо говедо и на абсолютните лаѝци в политиката-сценаристите,умни са,но само да сътворяват вицове и смешки,за политици не стават горките....успех на Правителството,Премиера и Коалицията като цяло.....

1767

2

fiki

13.06 2022 в 15:29

точно се чудих как дългуча събра толкова гладки мозъци да му се връзват на вече тоталните простототии, сценаристите които се блажнят 20 години ясно, явно за щастие все пак не е

2550

1

alfakentavur

13.06 2022 в 15:14

Хайде бе. Учиндолските поставиха анти рекорд. За няколко месеца от 1-ва станаха 5-та политическа сила. На к'ви се правят?
 
X

Да помогнем на украинските деца!