Кадиев също поиска оставката на Москов

OFFNews 09 декември 2014 в 11:35 7515 35

Георги Кадиев

Депутатът от БСП Георги Кадиев се присъедини към искането на ДПС за оставка на здравния министър д-р Петър Москов след изказванията му за побоите на спешни медици в ромските махали.

"Слушам в парламентарна зала обясненията на Радан Кънев по казуса "линейки в ромските махали": какъв демократ бил министър Москов, как роднините му били във фашистки и комунистически лагери и т.н.

Всъщност Петър Москов направи нещо недопустимо ксенофобско и расистко: осъди цяла група хора да са без достъп до спешна медицинска помощ заради престъпленията на отделни роми. Както някой написа, тези идеи би трябвало да са умрели заедно с Хитлер", написа Кадиев на страницата си във Facebook.

Да, тази година има 227 нападения над лекари и 75% от тях са свързани с роми. Но решението не е спрян достъп на цялата ромска общност. Ами ако утре бебе умре заради това, че е извършило "престъплението" да бъде родено в ромска махала? Думите на Москов не са лапсус. Те са начин на мислене. Както и да го оправдавате, това мислене е ксенофобско и расистко, категоричен е Кадиев.

Престъплението е индивидуален акт. Всеки сам решава дали да бъде престъпник или не, а не неговата принадлежност към дадена етническа група. И на никого не може да се откаже достъп до здравеопазване заради етническа принадлежност, подчерта той.

Затова се присъединявам към поисканата оставка на Москов. За да спрем навреме този начин на мислене, каза Кадиев.

В същото време в подкрепа на здравния министър се обявиха от Гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“.

„Ние представителите на Гражданска инициатива Млади лекари за ново здравеопазване изказваме своята подкрепа на заявената от Министъра на здравеопазването Д-р Петър Москов позиция, осъждаща проявите на физическото насилие върху медицински лица. Реакцията на обществото трябва да бъде ясна и категорична, изискваща предприемане на всички законови мерки, гарантиращи безопасността на екипите по време на изпълнение на техните професионални задължения“, заявиха младите лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!