Петър Москов: В циганските гета няма държава

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2014 в 09:58 34267 51

Петър Москов

За това, че три четвърти от инцидентите с бити медици се случват в циганските махали, министърът не е виновен. В част от тези гета много отдавна няма държава. Това коментира здравният министър д-р Петър Москов в студиото на „Тази сутрин”.

Преди дни той се навлече гнева на неправителствени организации и партии, като обяви, че линейки няма да ходят на опасни адреси без гаранция за безопасността им. Той дори беше обвинен във фашизъм, но в крайна сметка и спомогна за постигане на договореност с МВР за охрана на спешните екипи.

Министърът се извини за част от думите си, но подчерта, че все още стои зад смисъла на това, което е казал.

„Ако защитата на правото да упражняваш професията си наричаме „фашизъм”, как да наричаме хората, които бият – антифашисти ли?”, иронично запита Москов. По думите му, липсата на усещане за държава поражда безнаказаност, а тази „травма” през годините само е бинтована с конференции и подобни събития. Москов подчерта, че ромите ще се почувстват част от обществото, когато осъзнаят, че имат и задължения към него.

„Социалното неравенство не може да поражда специални права – ако това, че си социално слаб ти дава легитимност да биеш български лекари и полицаи, всеки български пенсионер би правил това. Очевидно не е въпрос на социално неравенство”, коментира министърът.

Той подчерта, че в случая не става въпрос за ограничаване на права, а за консумирането им с ясна отговорност. По думите му въпросът не засяга само гилдията, защото след побой даденият лекар не може да работи, а десетки други се отказват от идеята да работят в спешната помощ.

„Навсякъде, където е упражнено насилие върху екипите на „Спешна помощ”, те ще отидат след осигуряване на сигурност. Това не важи само за ромските махали, а за местата, които имат история на подобни инциденти”, подчерта Москов, като допълни, че „въпросният главанак от Исперих”, който на няколко пъти напада медици, е от български произход и линейка на неговия адрес вече ще идва „трудно”.

Представители на ромски организации предложиха да се създадат съвети по сигурността в махалите, които да работят заедно с общините и полицията, а освен това обучените вече здравни медиатори да помагат на „Спешна помощ”.

Петър Москов подчерта, че през следващата година средните заплати в спешната помощ ще се увеличат с 20 на сто, като в натоварените или отдалечени центрове ще се изравнят с тези в болниците и лекар няма да получава по-малко от 800-1000 лева.

По думите му от средата на 2015 г. „масивно количество” от еврофондовете ще отидат за подновяване на автопарка и ремонти на спешните центрове, като целта е в края на 2016 г. всеки у нас да може да разчита на квалифицирана спешна помощ в рамките на 15 минути от подаването на сигнала.

Министърът посочи, че има валидирана от МС концепция за спешната помощ, но освен това и ще се бори за това здравно неосигурените „да усетят разликата” в това, което получават те и това, което се полага на хората, които си плащат вноските. По думите му ще има ясно регламентиран спешен пакет и линейки няма да пътуват, само за да измерят температурата на болен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!