ДПС призова Москов да подаде оставка заради слово на омразата

За мен е чест ДПС да ми иска оставката, отговори им здравният министър

Нели Чолашка 09 декември 2014 в 11:10 8842 41

Тунчер Кърджалиев

ДПС призова здравния министър Петър Москов да подаде оставка заради изявлението му по повод нападенията над лекари от спешната помощ в ромските махали.

От името на партията декларация прочете зам.-председателят на партията Тунчер Кърджалиев. Той напомни написаното от Москов във Фейсбук на 7 декември:

"Дотук с приказките за това кой какви права има. Ако някой е избрал да живее като скот, получава и правото да бъде третиран като скот. От утре екипи на спешна помощ ще влизат само след постигнато споразумение с лидери на мнение на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация, когато е възможно и ако е възможно, с полиция. С моя заповед ще сваля отговорността за тези решения от регионални центрове и екипи, отговорността ще е моя и на заместника ми. Моля не очаквайте от мен политическа коректност по темата".

"За какъв се мислите, г-н министър", обърна Кърджалиев към Москов, който бе в парламента заради гласуването на бюджета на Здравната каса на първо четене.

Той напомни и изявлението на Москов, че ако се е чувствал безсилен, щял да си подаде оставката и го призова да си подаде оставката, не заради безсилие, а заради това, че "сте силен до безумство".

Казаното от Москов се определяло като "език на омразата" от препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Според Кърджалиев с три изречения Москов е нарушил 6 базисни норми, сред които Конституцията и Закона за здравето.

На декларацията на ДПС първи отговори лидерът на ДСБ Радан Кънев

"Преди няколко дни един министър каза истината, с лоши думи, и два пъти се извини за това нещо. Истината няма етнически характер, но има дълбок социално-политически характер. На първо място проблемът между лекарите от Спешна помощ и много български граждани, които са неосигурени, значителна част от тях са от ромски произход, е структурен и стар.

Има цели части от населението в България, които очакват спешната помощ да замести пълното медицинско обслужване и има и една голяма общност от български лекари в спешната помощ, които живеят на границата на мизерията и са често пъти по-нервни и невъзпитани от обичайното. Това е стар конфликт, който ескалира години наред. И, г-н Кърджалиев, законотворчеството през много от тези години беше в ръцете на ДПС и се гордеехте, че е в ръцете на ДПС", заяви Кънев.

По думите му Реформаторският блок и неговите министри, сред които е и Москов, са големият трън в ДПС.

„ГЕРБ и РБ получиха гласовете на 120 000 български мюсюлмани. Затова трябваше да се засилите да ги компенсирате в гетата, където подкупвате български граждани”, обяви още лидерът на ДСБ.

На твърдението на Кърджалиев, че е нередно да се преговаря с местни ромски лидери, той попита ДПС доколко е нередно преди избори да се преговаря с тези лидери.

"Или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а си е чисто плащане, преговорите са преди това. Може би някой друг ги прави тези преговори вместо вас", попита Радан Кънев.

Тези, които правят милиони и милиарди на гърба на ромите, ги принуждават да живеят като скотове, допълни той.

Той напомни на ДПС, че са усвоили милиони по програми за интеграция на ромите без никакъв резултат.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се опита да защити партията си с тезата, че ролята на държавата преди всичко е за интеграция на ромите чрез ресурсите на образованието.

„Тогава няма да имаме тази тъжна статистика от над 200 нападения на лекари. Разбира се, че ще водите диалог с местните медиатори, НПО. Диалогът е в изхода, за да преодолеем онези предпоставки, които сложиха в устата Ви изказа: „Ако някой е решил да живее като скот, той заслужава да живее като скот”, обърна се Местан към здравния министър.

Местан подчерта, че в НС има 240 души и запита колко от тях са роми "Само двама. От коя парламентарна група – от групата на ДПС, партията на интегритета. Ще гласуват за ДПС ромите, защото гласуват за себе си. При нас ромите водят листи, а не са на девето, десето място”, посочи Лютви Местан и се опита да обиди Радан Кънев с думите: „Има тотална асиметрия между скромното Ви парламентарно представителство. Взехте се на сериозно”.

Петър Москов обясни отново защо е написал и изговорил тези неща за ромските гета и как смята, че трябва да се реши проблемът. В заключение обяви: "За мен е чест ДПС да ми иска оставката".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!