Парламентът отстрани Цветан Гунев от БНБ

Ивайло Анев 21 януари 2015 в 13:48 2072 4

Цветан Гунев

Парламентът одобри единодушно и без дебати проекторешението за освобождаването на Цветан Гунев от поста подуправител на Българската народна банка (БНБ).

Проектът на решение е с вносител зам. председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и други депутати от ГЕРБ.

В мотивите си бившият вътрешен министър посочва, че срещу Гунев са повдигнати обвинения във връзка с кризата в КТБ и че Софийският апелативен съд го е отстранил, за да не пречи на разследването.

"Установено е, че при изпълнението на функциите си на подуправител, ръководещ "Банков надзор", Цветан Гунев не е приложил следващите се надзорни мерки спрямо Корпоративна търговска банка за констатирани нарушения и нередности в дейността й, изготвяните доклади не отразяват реалното състояние на КТБ, не е упражняван надлежен контрол върху дейността на служителите в повереното му управление и е поддържал със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции", пише още в мотивите.

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни, тогава от прокуратурата съобщиха, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

През юни в разгара на кризата с КТБ от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия.

Оттам уточниха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови