Кабинетът вдига командировъчните на дипломатите ни по света. Сега в САЩ били на социални помощи

Никой не иска да иде в Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк. Виновни са инфлацията и COVID-19

OFFNews 21 август 2023 в 10:32 1826 0

ООН

Снимка БГНЕС

Централата на ООН в Ню Йорк.

Правителството подготвя вдигане на размера на командировъчните в нашите представителства по света по предложение на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Предложението за увеличение от 18% на парите е продиктувано от инфлацията и пандемията от COVID-19, както и от зачестилите откази на представителите на България от дългосрочни командировки.

В мотивите се отбелязва например, че през тази година няколко пъти е обявен конкурс за две вакантни позиции в Постоянното представителство на страната ни към ООН в Ню Йорк заради липса на желаещи.

Според МВнР реалният размер на командировъчните на служителите, дългосрочно командировани в САЩ, в момента поставя българските дипломати "в категорията на лица с право на социални помощи".

Габриел подчертава, че за първи път от приемането на наредбата през 2008 г. се предлага цялостна актуализация на базисните размери на командировъчните. През 2017 г. е прието ново приложение, с което са увеличени парите, но за по-голяма част от държавите не са довели до вдигане на базисния размер, а единствено до изплащането на 100% от първоначално предвидения през 2008 г. размер.

"За периода 2017-2022 г. по данни на Световната банка е отчетена кумулирана инфлация на годишна база от 20,5%, отразяваща радикалните промени в световната икономика, вследствие на пандемията от COVID-19 и военния конфликт в Украйна. Растящата инфлация доведе до значително понижаване на относителната стойност на командировъчните средства, заедно с осезаемо намаляване на покупателната способност на дългосрочно командированите служители. В резултат са налице многократни тревожни сигнали от задграничните представителства, че средствата за издръжка на българските служители зад граница не отговарят на ръста на потребителските цени в приемащите държави", изтъква Габриел.

Освен това за последните 6 г. има сериозно несъответствие между действащите нормативи и необходимите средства за издръжка на живота и покриване на разходите, в т.ч. и за медицински нужди на служителите, командировани дългосрочно в чужбина. А като следствие от влошените условия МВнР изпитва все по-осозаем от недостиг на кадри и отлив на желаещи да работят зад граница. Отчетени са 22 оттеглени заявления. 

"За съжаление, трайната тенденция през последните години за недофинансиране на дипломатическата служба и недостигът на квалифицирани служители в МВнР и зад граница се отразява негативно върху отстояването на българските интереси в чужбина и върху цялостното присъствие на страната ни на международната сцена. Недостатъчното финансово възнаграждение освен всичко друго, поражда рискове от компрометиране на лоялността към службата и/или държавата", се казва още в мотивите.

В европейски и световен мащаб има тенденция за нарастване на парите на дипломатите, като се дават за пример Германия, Испания, Финландия, САЩ и др.

"Държавите от ЕС и НАТО отдават все по-голямо значение на човешкия капитал и ролята му за постигане на целите на външната политика, като полагат фокусирани усилия за повишаване на финансовото благосъстояние на своите служители, така че те да са конкурентни на тези в други области", допълва Мария Габриел.

В същото време размерът на командировъчните на служители на други дипломатически представителства към съответните страни на акредитация, в т.ч. на посолства на развиващи се държави от Латинска Америка, Азия и Африка, надхвърля значително размера на средствата, получавани от българските дипломатически служители на дневна база. Което създава риск от репутационни щети за България и за нейния международен авторитет.

Според предложението на Мария Габриел най-добре ще са платени служителите в посолството ни в Швейцария - дневните са от 149 евро, следвани от тези в САЩ - 139 евро, Дания - 138 евро, Ливан - 132 евро. Най-малко са парите на представителите ни в Йемен - 96 евро, и Узбекистан - 98 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки