Кабинетът одобри окончателния вариант на ОП „Региони в растеж”

OFFNews 07 май 2015 в 16:03 1962 0

Правителството одобри проекта на оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще изпрати окончателния вариант в Европейската комисия, като се очаква той да бъде одобрен в началото на юни, стана ясно след днешното правителствено заседание.

Очаква се програмата да осигури близо 1.54 млрд. евро (европейско и национално финансиране) за подобряване на социално-икономическото и териториалното развитие, генериране на растеж и заетост в българските региони, се посочва в позицията на правителството.

Тя предвижда инвестиции в рамките на осем приоритетни оси. Очаква се "Устойчиво и интегрирано градско развитие" да е с бюджет 840 млн. евро; "Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони" - със 106 млн. евро; "Регионална образователна инфраструктура" с бюджет 115 млн. евро; "Регионална здравна инфраструктура" с бюджет 84 млн. евро; "Регионална социална инфраструктура" с бюджет 51 млн. евро; "Регионален туризъм" с бюджет 101 млн. евро; "Регионална пътна инфраструктура" с бюджет 194 млн. евро; "Техническа помощ" с бюджет 52 млн. евро.

Мерките за устойчиво и интегрирано градско развитие включват подкрепа за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, инвестиции за обновяване па градска среда и развитие на икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура, както и развитие на интегриран градски транспорт в 39 големи и средни града в България.

Подкрепата за 28 малки града от националната полицентрична система ще се осъществява чрез мерки за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради. Изпълнението на секторните политики и инвестициите в съответния сектор ще бъдат подкрепени със средства от хоризонталните приоритетни оси.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството