Дончева: Влиятелен кръг подготвя нов шеф на ДАНС

OFFNews 18 март 2014 в 10:35 15434 10

Рокади в ръководството на Държавната агенция „Национална сигурност“ прогнозира в ефира на bTV бившият червен депутат и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева.

По думите ѝ кръг от влиятелни личности щели да издигнат сегашния заместник-председател на ДАНС Недялко Недялков за шеф на агенцията.

Тя обясни, че става въпрос за един и същи кръг от хора, „който тегли и Светльо Лазаров“. „На Недялко Недялков, който беше представен като конкурент на Писанчев, няма да му викат „чичовото“, а „нашият племенник“. Проучете на кой е племенник Недялко Недялков и ще видите до кой ресторант ще стигнете пак“, каза Дончева.

По думите ѝ е време да се разбере, че в системата на националната сигурност трябва да има има интелигентни ръководители, а не да се назначават удобни хора. „Защото същият буксир, сега тика и Недялко Недялков за шеф на ДАНС“, каза Дончева.

Версията за смяна в ръководството на ДАНС беше тиражирана миналата седмица, след като стана ясно, че в ДАНС е имало кадрови промени.

Ръководителят на отдела за противодействия на корупцията в ДАНС Диана Павлова, която е сочена за приближена на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, подаде оставка. По непотвърдена информация тази оставка щяла да коства и главата на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Неофициално се твърди, че напускането на Павлова е свързано с теч на информация и по-конкретно по случая с разследването срещу Христо Бисеров. Има съмнения, че преди още да стигне до прокуратурата информацията от ДАНС е минала през Сараите на Доган в Бояна. След този случай председателят на ДАНС Владимир Писанчев разпореди проверка за теч на информация, от която още няма обявени резултати.

Бившата червена депутатка обясни, че хората на ръководни длъжности в МВР се назначават на „шуробаджанашки” принцип и това се толерира. Според нея професионалните качества нямат значение, има значение дали си от „нашите”. Именно това обаче е довело до „нескопосаното” провеждане на акцията в Лясковец, при която психически неуравновесен мъж уби един спецполицай и рани други трима.

„Светльо (главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, бел. ред.) първо е от Горна Оряховица, което е в непосредствена близост до Лясковец. Второ – той не е специалист по оперативна дейност, нито по агентура. Просто Светльо е от отряда за борба с тероризма – затова е избрал този крайно неподходящ начин за справяне със ситиуацията, защото само това знае. Това е изключителен непрофесионализъм. Имало е много други начини този опасен човек да бъде задържан без да се застрашава живота на полицаи или командоси”, посочи Дончева.

Според нея в МВР има много по-добре подготвени кадри за управленски длъжности, които обаче не са удобни на властта и затова на 45-годишна възраст ги пенсионират. 

По думите на Дончева в МВР имало изготвен „черен списък” на хората, които ръководството смята, че „не стават” – това били кадърни служители, които умишлено „ги засилват в жандармерията”.

Тя коментира и казуса със спорните договори, според които полицаи са били използвани за частни охранители от СОТ фирма. Дончева посочи, че от години имало „плаващо използване на МВР”. „Тъстът на се главния секретар, например - Камен Пенков, виден деятел на БСП, има една от най-големите охранителни фирми „Скорпио” с мрежа в цялата страна. Естествено, че има значение къде е зет ми и може ли да ми осигури поръчки”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков