Изпратих официален отказ за отстраняването на председателя на ДАНС, обяви президентът

В Европа вече сме сочени за ненадежден партньор, твърди Радев

OFFNews 16 ноември 2023 в 19:59 2686 8

Румен Радев

Снимка president.bg

Румен Радев

Случаят с исканата оставка на председателя на ДАНС е приключил. Днес изпратих официален отказ на искането на премиера за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона. Освен това днес от самия Съвет по сигурността към Министерски съвет става ясно, че правителството обосновава своите решения именно с анализите и позициите на ДАНС.

Това заяви в четвъртък вечерта президентът Румен Радев. По думите му тази ситуация за поред път показва, че основната причина за исканата оставка не е в професионализма или в нарушаване на закона от председателя на ДАНС, а в сценария от записа на партийното съвещание на управляващите.

Премиерът Николай Денков поиска от президента да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев в началото на ноември.

"В Европа вече сме сочени за ненадежден партньор"

Дългът от над 250 млн. лв. на "Булгартрансгаз" не може да бъде изтрит, заложените за догодина милиарди от „енергийни вноски“ няма да дойдат в бюджета, а в Европа вече сме сочени за ненадежден партньор, каза още днес президентът. Той отбеляза, че само преди месец е предупредил, че новата „енергийна вноска“ ще декапитализира „Булгартрансгаз“ и ще предизвика силна отрицателна реакция в Европа и тогава управляващите шумно са отрекли такава възможност.

„Докато парламент и правителство си играят на власт, в същото време текат редица процеси със силен деструктивен заряд. На практика сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети“, коментира Румен Радев.

Президентът призова мнозинството и всички в този парламент "да си дават ясна сметка, че властта е преди всичко осъзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване".

„Управляващите като че едва сега започват да осъзнават размера на щетата, която причиняват и затова бяха и паническите мерки, за да се спаси поне обезкървяването на държавната компания. Но това не решава основния проблем. Дългът на „Булгартрансгаз“ няма как да се отпише от баланса на дружеството. В бюджета няма да влязат бленуваните милиарди от вноската, а Унгария с голяма вероятност ще сезира Съда на Европейския съюз“, каза Румен Радев.

Той отбеляза, че само преди два месеца при посещението му в Унгария, благодарение на приятелството и добрата работа и с президента Каталин Новак, и с министър-председателя Виктор Орбан, е подписано "споразумение, което превръщаше България във важен фактор в доставките на втечнен газ за Европа". "В този момент с действията си управляващите в България съсипват и това“, твърди Румен Радев.

"България явно става тясна на манията за величие на някои хора"

Президентът определи като фарс изявлението на българския министър на финансите пред западни медии, че основната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вносът на руски газ за Унгария и Австрия:

„България явно става тясна на манията за величие на някои хора, които вече се опитват да диктуват решенията на суверенни държави, на наши съюзници и партньори, на които ние разчитаме и за Шенген“.

Президентът изрази надежда и министър-председателят, и министърът на външните работи, и комисията по външна политика в парламента да си дават сметка какво се случва.

Всички анализи и разчети показват, че едно прибързаното премахване на дерогацията за внос на руски суров петрол от „Лукойл“ води до неоправдан риск за дефицит на горива и скок на цените в България, заяви още президентът.

По думите му явно в календара на сглобката фигурират дати на ротации, но от тези дати се интересуват само те.

„В календара на българските граждани има други дати – на чакащите сметки и на покриване на разходи. Още веднъж ще призова: едно управление има бъдеще само тогава, когато се води на първо място от интересите на българските граждани“, каза Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

8

ОнаясМетлата

17.11 2023 в 00:05

Ама няма нужда да го сменяме, бе... Ако председателят на ДАНС каже, че небето е синьо - всички знаем да проверим какъв цвят наистина е, защото синьо не е. Тъй де... сигурно и за днешните протести е вярвал дълбоко, че няма да се стигне до ескалации... Той Чорапеният генерал заради това си го и харесва. Като него си е заврял главата в... земята, да кажем земята. Като две капки вода са.

1236

7

БотоксПутю

16.11 2023 в 22:46

Къде по света има политици с остригани глави като на трудоваци от времето на соц-а и като на бандюги от началото на 90-те? С обръснати може да има, но не и с остригани против въшки.

-1974

6

Владè

16.11 2023 в 22:31

Мушмурок борисоводоганоффф, фен ма славчоууу селянчето.
Помните ли когат' му каза
- Аеее пич , ти що не зееш дз станеш президент еее ?
Радевша се наду като пуек от фатмашки кеф.
Отрепки. Външния кенеф не прощава.

3714

5

GB

16.11 2023 в 22:27

"В Европа вече сме сочени за ненадежден партньор, твърди Радев" ___________________

Всъщност, това е се прояви ясно откакто Крим беше руски, какъв да е!

2073

4

Johnny B Goode

16.11 2023 в 21:50

На снимката - старшинката и ЗКПЧ-то му.
Гнус...

9347

3

Анализи

16.11 2023 в 21:13

Денков v.s. Радев. Първият умен, обрзован работи за интересите на България. Вторият прост, нагъл, нахален работи против интересите на България, работи за интересите на ччужда държава - русия.

905

2

Putyo

16.11 2023 в 21:06

Спокойно мунчо, всички знаем, че си рузка държанка.

2159

1

Kilca

16.11 2023 в 20:35

Пълен срам от льотчика. Достоен заместник на агента Гоце!
 
X

Да помогнем на украинските деца!