Quantcast

Изплащането на депозитите от КТБ започва до 4 декември (обновена)

Александра Маркарян Последна промяна на 06 ноември 2014 в 15:53 1204 3

Румен Порожанов
Румен Порожанов

Изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще започне до 20 работни дни, считано от днес, обяви пред парламентарната бюджетна комисия служебният министър на финансите Румен Порожанов.

По-късно днес от Фонда за гарантиране на влоговете в банките уточниха, че ще започнат да изплащат средствата на 4 декември.

Гарантирани са депозитите до 100 000 евро (196 000 лева), които не са по договори, предвиждащи преференциални лихвени условия.

Малко по-рано днес БНБ окончателно обяви отнемането на лиценза на КТБ.

Размерът на гарантираните сметки в трезора е 3,7 милиарда лева. Във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 милиарда лева. Има няколко механизма, по които може да бъде осигурена разликата от 1,6 милиарда. Проектът за актуализация на бюджета предвижда държавата да вземе заем. Ако това не стане в необходимия срок, е възможно и използването на фискалния резерв, където обаче парите трябва да бъдат върнати бързо.

„Във фискалния резерв има пари, така че дори и да не се направи актуализация и не се наберат по определен начин тези средства, временно могат да се използват парите от фискалния резерв, но те трябва да бъдат възстановени много бързо, защото те са толкова там, защото през януари имаме голям падеж“, коментира председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова след изслушване на служебния министър на финансите Румен Порожанов на закрито за медиите заседание на комисията.

Предстои избор на търговска банка/банки, през чиито клонове да бъдат изплатени депозитите. Сега законът предвижда изплащането да става само чрез една банка, но е възможно той да бъде променен и да бъде записано "банки", стана ясно от думите на Стоянова.

На въпрос как конкретно ще стане изплащането тя отговори:

„Фондът (за гарантиране на влоговете в банките) е разработил система, която е тествана и, по думите на шефа му, работи добре. Тя е по ЕГН. Изразих становище, че всеки вложител трябва да има възможност да избере сам в коя банка да получи парите си, още повече, че голяма част от гарантираните вложители имат вече сметки в други банки и биха могли да поискат да им бъдат прехвърлени сумите по тези сметки. Може би това щеше да е по-справедливо, но сигурно няма да се случи, защото нямаме време за нова организация в тази посока".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2014 в 17:55

Не декември, а на Видов ден трябва да получите достъп до парите си!! Идиоти с идиоти! Банка на съмнителен тип, дава уникално високи доходи - че то повече от ясно, че е някакъ вбалон! Но идиотите му с идиоти, там си тъпчат парите - и после - олеле! И най-лошото, че след това всички ние трябва да платим за глупостта им!

06.11 2014 в 16:25

Към Мариян:
"ще започне до 20 работни дни" Не искам да ти отговарям на въпроса, защото няма да ти хареса. Следващият път чете по обстойно.

06.11 2014 в 16:15

"Това означава, че най-късно до 3 декември вложителите с до 100 000 евро (196 000 лева) ще имат достъп до парите си." - А БЕ ЕЙ, НА МАЛОУМНИ ЛИ ВИ ПРИЛИЧАМЕ? 20 дена от днес прави 26 НОЕМВРИ, а не 6 ДЕКЕМВРИ, значи най-късно трябва на 26 ноември всеки от нас да има достъп до парите си!!!!!!! Всички до един, ама без никакво изключение, сте за публични разстрели, ВСИЧКИ ДО ЕДИН!!!!!