Quantcast

Издаваме удостоверения за пътуване и на чужденци без паспорт

OFFNews Последна промяна на 11 март 2014 в 14:27 2971 2

Бежанци

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците, чиито вносител е Министерски съвет.

Измененията целят да уеднаквят родните стандарти с изискванията в Европа. Текстовете предвиждат служителите в центровете за настаняване да преминават през обучение за специфичните нужди на хората, настанено в съответния дом.

Новите текстове дават по-ясно определение на субектите, които извършват преследване срещу бежанците. Те могат да бъдат: държавата; партии или организации, които контролират държавата или значителна част от нейните територии; недържавни субекти, които не могат или не искат да предоставят закрила срещу преследване.

Регламентът предвижда още удостоверение за пътуване зад граница да се издава и на чужденец с хуманитарен статут, който не притежава национален паспорт „и официалните власти в държавата му отказват да му издадат такъв“.

Тази точка стана причина за остри реплики при дебата по законопроекта миналата седмица. Според „Атака“ в този си вид законът на практика отваря вратите на България пред всички.

Националистите бяха внесли и свой вариант за поправки в Закона за убежището и бежанците, който обаче не бе подкрепен в пленарна зала. Измененията на „Атака“ предвиждаха в закона да се разпише, че чужденците, ползващи се от временна закрила, имат право да останат в България, но за точно определен срок. От партията на Сидеров настояваха да бъдат заличени текстовете, даващи право на труд, професионално обучение, подходящо настаняване и средства при нужда на чужденците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2014 в 17:49

ЗАЩО?

КОЯ друга страна членка на ЕС издава каквито и да са документи на нелегални без документ?
Че сме се одупили е повече от ясно, защо крият кой ни натиска да го правим?

Това е безумие.

11.03 2014 в 14:51

Не съм фен на Волен, но неговият вариант за закон ми харесва повече. Около Халите не се минава от африкано-ислямистанци. Отврат