Избраха шеф на Агенцията за европарите от земеделски фондове

OFFNews 27 юли 2016 в 14:37 5435 1

Правителството все пак избра директор на Изпълнителната агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“, която изпълнява функцията на Сертифициращ орган. 

Агенцията към министъра на земеделието и храните ще извършва одит за верността на финансовите отчети и изградената система за контрол в Разплащателната агенция на България по Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

За директор беше избрана Мариана Василева. 

Агенцията беше създадена през март тази година, след като земеделското министерство направи няколко опита за избор на Сертифициращ орган, процедурите за което са обявени за незаконосъобразни, както и две преки договаряния с външни одитори за по една година. 

Именно проблемите със Сертифициращия орган станаха причина Европейската комисия да изпрати писмо до правителството, с което да го уведоми, че може да не признае разходите за финансиране от фондовете на ЕС, тъй като има съмнение, че разходите може да не са направени в съответствие с правилата на ЕС. От земеделското министерство, а по-късно и други членове на правителството, побързаха да уверят, че пари няма да бъдат спирани. 

Проблемите със Сертифициращия орган обаче все още не са решени. Агенцията беше създадена на 18 април и трябваше да има избран директор до два месеца. 

С над един месец закъснение новият директор вече е избран. Сега започва и самото окомплектоване на новата структура с персонал и работни инструменти. Все още не е ясно кога тя реално ще започне да функционира.

Новоназначеният директор на агенцията Марияна Василева има дългогодишен професионален опит в сферата на вътрешния одит и финансовия контрол, съобщиха от правителствената пресслужба.

Притежава магистърска степен от Университета за национално и световно стопанство, специалност „Икономист по АПП“, както и сертификат за вътрешен одитор в публичния сектор към Министерство на финансите.

Тя има и сертификат от Международния институт за вътрешните одитори. Василева е била държавен вътрешен одитор и началник отдел „Контрол на финансовата дейност на разпоредители по конкретни финансово-контролни задачи“ към Агенция за държавна финансова инспекция. Работила е в Агенция „Пътна инфраструктура“ на длъжност началник отдел „Финансов контрол“ в дирекция „Оперативен контрол и управление на риска“, както и като главен вътрешен одитор.

Марияна Василева отговаря на изискванията за образователен ценз и професионален опит за длъжността изпълнителен директор на Агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови