Иво Христов пред ЕП: Евроинституциите третират България като кандидат, а Скопие като член на Съюза

OFFNews 03 май 2022 в 11:58 1244 0

През 2020 година България наложи вето върху отварянето на преговорния процес със Скопие. Аргументите са известни: езикът на омразата в официалните източници и посегателствата над българската история в учебните програми на Република Северна Македония.

В последните месеци натискът на Европейската комисия и някои наши партньори създава парадоксалното усещане, че България е страната кандидат, докато Скопие вече се ползва с привилегиите на член на клуба.

Това заяви в свое изказване по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D).

По думите му, войната в Украйна се използва като допълнителен аргумент за форсиране на българското вето.

„От България се очаква да жертва историята си в името на висшата геополитика, но това е порочна недалновидност. С безкритичното си отношение към Скопие Европейският съюз погазва собствените си критерии от Копенхаген и привнася в Европа нерешени въпроси, с потенциал да създадат вътрешно напрежение в чувствителен регион, какъвто са Балканите“, каза още евродепутатът.

„Призовавам Комисията и Парламента да отчитат българската позиция и да не множат рисковете пред Съюза, който се нуждае от консолидация около принципите си, за да оцелее в тежките времена, които преживяваме.“ 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови