Иванов за 'Барселонагейт': Очаквам замитане под килима. Затова Борисов, ГЕРБ и ДПС крепят Гешев

"Няма да има обективно разследване, докато Гешев е начело на прокуратурата", заяви съпредседателят на ДБ

OFFNews 15 февруари 2022 в 12:11 10289 1

Снимка parliament.bg

"По закон българската прокуратура е длъжна да се самосезира, когато в медийното пространство от доста време фигурира тази информация. Очаквам да има едно замитане под килима, защото Гешев на това се крепи. Затова Борисов, ГЕРБ и ДПС крепят Гешев. За да им осигурява това замитане и да не се проведе конституционна реформа."

Това заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред Нова телевизия по повод "Барселонагейт".

Аферата с "къщата в Барселона" се превърна отново в основна тема заради доклада на испанските власти, изпратен на ДАНС през януари. Според него има част от парите, с които са купувани скъпите имоти в Испания, може да са свързани с бившия премиер. Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. Непосредствено след новината Бойко Борисов заяви, че няма къща в Барселона, а премиерът Кирил Петков - че е време прокуратурата да се самосезира, защото вече не става дума само за медийни публикации, но и за доклад от разследване.

"Преди години трябваше да има разследване по тази афера (Барселонагейт) ... Тази фактология е известна от години благодарение на български медии и разследващи журналисти", допълни той и каза, че испанските власти само рециклират тази информация.

Иванов припомни и записите, изтекли преди две години, на които се чува глас, "напомнящ този на Бойко Борисов", както и глас, за който се твърди, че е на Валентин Златев. Според Иванов от разговора става ясно, че бившият премиер е в положение да оказва натиск на Златев в качеството му на лице от ръководството на "Лукойл". Лидерът на "Да, България" заяви още, че дълго време "Лукойл" не плаща данъци в страната и така обвърза парите за къщата в "Барселона" с парите от веригата руски бензиностанции.

По думите му къщата, чисто юридически, не е собственост на Борисов, но важният въпрос е "дали той е могъл да насочва паричен поток, за да обслужва своя личен интерес на база на своето влияние в Лукойл".

"Това е пране на пари. Това са типични корупционни схеми", бе категоричен Иванов.

Той заяви, че в страната и извън нея има много лица, свързани с тези финансови трансфери.

Иванов допълни, че въпреки решението на КС, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор, едва ли Гешев ще бъде отстранен. Съпредседателят на ДБ изрази надежда, че това може да се случи при нов състав на ВСС, какъвто трябва да има през есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови