В 'Барселонагейт' може да са изпрани над 5 млн. евро, според испанските власти

Подадената в жалбата информация е вярна, пише в материалите, изпратени до България

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2022 в 17:01 7226 4

Снимка БТА

Испанските власти правят връзка между Бойко Борисов и аферата "къщата в Барселона" и допускат, че част от парите, с които са купувани скъпите имоти в Испания, може да са свързани с бившия премиер. Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро.

Това се разбира от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС в края на януари. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документа, цитиран от вестник "Сега".

Той е от 21 страници и се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Цитират се и медийни публикация, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания "подадената в жалбата информация е вярна". "Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов", пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Преди две години един от водещите испански вестници - "Периодико", излезе с три страници разследване, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът по това време Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Ema BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови