Иван Костов вижда риск за политическото представителство и нов цикъл от нестабилност

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2021 в 16:45 3472 0

Снимка Архив/БГНЕС

„Имам притеснение от провеждане на избори в условие на коронакриза. При добро управление е възможно да се каже какъв е рискът, но такова няма. Трябваше да бъдат положени усилия за изследване и разбиране на риска“. Това каза пред БНР бившият премиер Иван Костов.

Според него властите трябва да имат готовност да създадат организация и при необходимост да наложат с една степен по-ограничен режим на извънредна епидемична обстановка:

„Вижда се, че за месец и половина този режим направи управляем риска за болничната система и намали силно смъртността. Това доказва, че властите имат средствата и начина да ограничат риска по време на избори, стига да започнат да го правят навреме. Рискът от заразяване ще бъде най-голям за членовете на изборните комисии. Той може да бъде елиминиран чрез тяхното масово ваксиниране. Гласуването в големи салони е уместно предложение... Основателен е аргументът за изтегляне на изборите след Великден“, каза Костов. 

ГЕРБ ще спечелят от кризата

Освен от риск от заразяване има и риск за самото политическо представителство, което ще се излъчи по време на изборите, смята бившият премиер. Той каза, че обявената епидемична обстановка ще затрудни предизборната кампания, особено за малките партии. “Ако започне отново повишаване на случаите на заразяване, ще се въведат нови ограничения, а това ще направи невъзможен контактът на партиите с избирателите. От това само ГЕРБ ще спечелят... Равнопоставеността между партиите по време на кампанията може да се запази, ако спрем проправителствената медийна пропаганда“, заяви още Костов.

Гласуването в големи салони е уместно предложение. Може и в открити палатки в училищните дворове, особено ако е по-нататък във времето. Тогава рискът за гласуващите ще бъде най-малък. Друга мярка е изтеглянето на изборите след Великден.

“Проблемът е, че ако започне отново повишаване на случаите на заразяване, може да се въведат нови ограничения, а това ще направи невъзможен контактът на партиите с избирателите. От това ще има полза само ГЕРБ, защото само те могат да показват като своя заслуга магистрали, строежи, които са направени с 85% от европейските и 15% от българските данъкоплатци”, заяви Иван Костов.

8 години политическа нестабилност

Костов смята, че са прави онези наблюдатели, които прогнозират нисък процент гласували, а това ще доведе след изборите до безсилни власти, опиращи се на много малко обществено доверие. “Тогава България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност - като тези между 1989 и 1997 г. и 2009 и 2017 г. А те не бяха никак добри за страната”, предупреди Костов.

Видеонаблюдението и гласуването по пощата не са екзотични

Иван Костов не смята, че видеонаблюдението на броенето на бюлетините е екзотично предложение, както го определиха от ГЕРБ. "При развитието на съвременната техника една камера, която е много евтина, може да се включи над масата, на която се броят бюлетини, и да излъчва в интернет ясен образ, който може да се види от всеки желаещ на компютъра му.

Технологично такива възможности има. Това, че управляващите не ги познават, не ги извинява и не им дава основание да ги определят като екзотични. ГЕРБ 12 години сумарно управлява, защо не са прокарали навсякъде интернет? Не е високо нивото на политиците ни и от тях не може да се очаква, точно от тези, да си дават сметка къде е отишла технологията", каза той.

Имаше начин да се определят и мъртвите души в избирателните списъци, но сега вече е много късно, смята Костов. Той не се притеснява от машинното гласуване по никакъв начин. "Хайде да не се държим като третокласни европейци. Ние сме същите като всички останали. Не сме различни от хората, които гласуват машинно и по пощата в западните страни. Ние сме едни и същи хора", призова той.

"Защо да не се гласува по пощата? Какво пречи? Това е общият упадък на институциите. Ако няма доверие в "Български пощи", тогава човек няма да отиде да гласува там. Но много страни - напреднали демокрации, гласуват по пощата. Защо да не гласуваме ние? Проблемът не е в хората. Проблемът е в институциите. Те не могат да го направят. Това означава, че са управлявани зле и са организирани още по-зле", заключи Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови