Юнкер: Не може да се каже, че България е изцяло корумпирана страна. И други страни са корумпирани

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2018 в 13:28 9711 4

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подкрепи мощно властта и похвали борбата с корупцията у нас.

"Не може да се каже, че България е изцяло корумпирана страна, както се твърди. И други страни са корумпирани. Виждам, че българските власти се борят с корупцията и че нещата се променят", заяви Юнкер на пресконференция, която даде днес съвместно с премиера Бойко Борисов.

Думите на Юнкер идват на фона на дългогодишните критики на Еврокомисията за състоянието на правосъдието и вътрешния ред у нас и след като за поредна година ЕК отказа да отмени мониторинговия механизъм. Днес, в деня на брифинга, българският парламент отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон и така даде зелена светлина за създаване на новия обединен орган за борба с корупцията.

Газов хъб

Борисов и Юнкер засегнаха темата за газовия хъб "Балкан", като Юнкер даде на премиера схема на хъба. 

Газовите доставки в региона са от голям политически интерес за България, а Европа подкрепя тези амбиции, посочи Юнкер.

Газовият хъб "Балкан" дава възможност България да не бъде наказана, да не бъде изолирана, подчерта Борисов. 

С него ще се възстанови правдата и България ще бъде център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ - румънски, азерски, руски, български.

Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет. За даването на възможност България да се върне на мястото, където беше. Докато ние бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки санкциите и искайки да запазим приятелите си от Украйна, тогава Южен поток се трансформира в Турски поток. Това да бъде лоялен не значи да бъдеш наказан, заяви Борисов. 

Отношенията с Русия и Турция

На въпрос за отношенията на ЕС с Турция и продължаване на преговорите за членство на страната в Съюза Юнкер отговори, че тези отношенията са важни и е ясно, че Турция има своите европейски амбиции, но за момента не може да се говори за напредък на преговорите и това няма как да е иначе, докато в Турция има журналисти в затворите. 

Борисов изрази по-мека позиция, като подчерта ролята на споразумението с Турция за намаляването на мигрантския поток, последиците от който по думите му продължават да тресат Европа. 

Той подчерта, че е добре Турция да преосмисли позицията си за задържаните журналисти, но в същото време ще се търси начин за диалог. 

Според Борисов ЕС трябва да намери начин да нормализира отношенията си с Русия и Турция, които са най-големите ѝ съседи, но България ще бъде солидарна с решенията на ЕС по въпроса. 

Шенген и еврозоната

Двамата отговориха и на въпроси за приемането на България в Шенген и еврозоната. 

Жан-Клод Юнкер отново изрази подкрепата си и за двата процеса. 

Не съм казвал, че влизането на България в еврозоната трябва да стане утре, но всички държави членки, които отговорят на условията, имат правото и задължението да влязат в еврозоната, каза председателят на ЕК. 

Борисов отново подчерта, че България е изпълнила условията за приемането ни в Шенген. Той обяви, че на 6-7 февруари на визита у нас ще дойде холандският премиер, когото Борисов смята също да заведе на границата. Холандия е изразявала позиция против влизането на България в Шенген. 

"Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген", каза премиерът. 

По думите му България "си е написала домашното" и за еврозоната. "Готови сме за чакалнята. Надявам се скоро това да стане факт", допълни Борисов. 

Повече новини от брифинга

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

Petio Petkov

12.01 2018 в 21:32

Прав е, не може да се каже, че е цялата. Корумпирана е само горната половина на държавата. Долната не е.

13355

1

aviatora

12.01 2018 в 13:57

Г-н Юнкер, остана и изцяло да е корумпирана, но твърдо е на път да стане!!!