Ирония към законотвореца: Ако споделя с приятел от детството лична история и той упражни насилие, дали сме били в интимна връзка?

Иван Гешев заподозря, че промените в закона отварят врата за приемане на Инстанбулската конвенция

Кристина Минчева 02 август 2023 в 14:42 3712 1

Д-р Стефан Константинов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Д-р Стефан Константинов

Внесените поправки в Закона за домашното насилие станаха повод за политически реакции в социалните мрежи. Отстраненият от длъжността главен прокурор Иван Гешев и бивш министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов (2010-2012) коментираха предложеното включване на интимната връзка, която сега е изключена от обхвата му.

Поводът за спешните промени, заради които депутатите прекъсват ваканцията си и в понеделник се събират извънредно, е драстичният случай в Стара Загора, при който бившият интимен приятел (рецидивист) на 18-годишната Дебора Михайлова я обезобрази с макетно ножче, а съдът първоначално го пусна с аргумента, че ставало въпрос за лека телесна повреда. Това взриви спокойствието и последваха многохилядни протести в цялата страна, след които съдът размисли и върна в ареста извършителя.

Предложената формулировка в закона обаче събуди по-скоро ирония, отколкото подкрепа. Тя гласи, че "интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения". Идеята на предложението е при случаи на домашно насилие да може да се търси отговорност не само от съпруг/а, а и от партньор в съжителство на семейни начала.

Текстът обаче пробуди друга асоциация у д-р Константинов, който иронично задава следния въпрос на юристите:

"Ако споделя с приятел от детинство (доброволен относително траен съюз) някаква лична история и той направи същото (строго личен характер на отношения), дали ще се озовем в „интимна връзка“???"

Не мисля никого да бия, нито в дома, нито извън него уточнява д-р Константинов и предупреждава"да се внимава с „интимните връзки“ ….".

Реакция дойде и от бившия главен прокурор Иван Гешев, според когото "трябва да се създаде изцяло нов Наказателен кодекс - работещ и адекватен за обществените отношения след 1989 г." Приетият през 1968 г. настоящ НК бил морално остарял.

"През годините той е претърпял множество поправки - кърпен е за щяло и нещяло, а днес вече не отговаря на нуждите на обществото. За съжаление настоящите управляващи нямат нито капацитет, нито желание да ни предложат цялостно решение на проблема. Защото тогава няма и те да са в безопасност. Затова те отново ни предлагат поредната поправка на парче. Тя ще остане в историята като "интимната поправка", защото заменя фактическото съпружеско съжителство с понятието "интимна връзка", пита Гешев.

Според него промяната на една формулировка с друга няма да реши проблема с домашното насилие и "това е просто прах в очите на обществото".

"Няма да сработят и завишените наказания за насилниците, защото е без значение какъв е размерът на наказанието, ако то не се налага. А дори и след промените, нашият НПК ще си остане най-формалистичния в ЕС и процесът ще продължи да се шиканира по същия начин, както и досега", смята още бившият главен прокурор, който изразява мнението, че поправката "крие опасност" от отваряне вратата за приемането на Истанбулската конвенция "по заобиколен начин".

"Защото чрез понятието "интимна връзка" впоследствие могат да бъдат регламентирани и еднополовите бракове. Въпреки ясното решение на Конституционния съд на България. Вероятно именно това е истинското интимно намерение на управляващата сглобка", пише Иван Гешев. 

На фона на горните коментари в социалните мрежи в интервю за БГНЕС адв. Петромир Кънчев ("Правосъдие за всеки") настоя в Закона за домашното насилие да има още по-големи промени, защото незабавната защита, която дава съдът не е толкова незабавна.

Сега законът изисква да се подаде жалба в съда, а той в срок от 24 часа да се произнесе. В този период обаче могат да се случат много неща, опасява се адвокатът и съветва заповедта за защита да минава по административен ред, тоест самото отиване в Районното да е достатъчно, за да бъде ограничен достъпът на насилника до жертвата.

Според Кънчев Наредбата за вещи лица също трябва да бъде променена, така че да се изисква по-висока квалификация от тези вещи лица. Той казва, че в цялата страна липсват добре квалифицирани вещи лица, но вероятно много малко от тях са носили наказателна отговорност за грешно заключение, което определи като "бич за съдебната система".

Драстичният старозагорски случай и вълната от протести провокираха депутатите да прекратят ваканцията си и да се върнат на работа, за да приемат законови промени срещу домашното насилие, които да осигурят защита и възмездие за потърпевши като Дебора.

Неправителственият сектор отдавна апелира за промени, които да осигурят защита и възмездие за потърпевши като Дебора. Досега обаче депутати оправдаваха пасивността си с въпроси, свързани с "джендър идеологии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ОнаясМетлата

02.08 2023 в 15:55

Господин Бившият Каскет скача много рязко с изводите.

Къде ти понятието "интимна връзка" ще отвори вратичката за еднополовите бракове... Все едно да кажем, че малка поправка в закона за парковете ще доведе до промени в енергетиката. Опа... ама то това е любим финт на ГЕРБ от 2020 поне. Грешен пример.

Все едно... като дете каже обичам моркови, някой да реши че обича и плюшени моржове.

А подробностите, че фактическото съжителство не води до същите правни последствия като бракът, не са важни за него. Ако Х не е равно на Y, а Y e равно на Z, то следва че Х не е равно на Z.
 
X

Да помогнем на украинските деца!