ИПИ: Кметовете на ДПС вземат повече пари от тези на БСП

OFFNews 10 февруари 2014 в 12:57 6776 8

Карта на проектите, които ще се финансират от инвестиционната програма на кабинета

Снимка Министерство на финансите

Инвестиционната програма на кабинета за регионите, на стойност 500 милиона лева, ще огрее предимно общините с кметове на БСП и ДПС и разнопоставя драстично жителите на градовете, управлявани от двете партии и жителите на градове с кметове на ГЕРБ или независими. Това се казва в анализ на икономиста Петър Ганев от Института за пазарна икономика по повод обявения миналата седмица от кабинета списък на проектите на общините, които ще получат финансиране от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

От списъка личи, че само две общини с кмет от управляващите партии не са получили финансиране от програмата – Съединение (БСП) и Мадан (ДПС). За сравнение, проектите на повече от половината населени места, управлявани от ГЕРБ, не са получили пари – общо 89 общини, посочва икономистът.
Тенденциозното разпределение не е особено видно, ако се съди по номиналните суми за общини на трите партии: от общо 289 млн., насочени директно към общинските бюджети, 118 милиона отиват при кметове на БСП, 60 милиона – при ДПС кметове и 64 милиона – при общини на ГЕРБ.

Драстичното разминаване обаче личи при съпоставката на сумите със съответното население, тъй като най-големите градове се управляват от кметове на ГЕРБ, а БСП и ДПС управляват в по-малките населени места. На човек от населението в общините на опозицията се падат 15 лева, а в общините на БСП – 90 лева. „Видно е, че разликата между БСП и ГЕРБ е 6 пъти, а най-облагодетелствани са кметовете на ДПС – обхванато сравнително малко население, а получени големи суми. Разбира се, не можем да очакваме пълно равенство и при честно разпрееление на парите, но големите разлики в случая говорят сами за себе си“, коментира Петър Ганев.

Финансирани общини по политическа принадлежност на кмета, претеглени спрямо населението в съответните общини, лв. на човек

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!