Quantcast

ИПИ: Кметовете на ДПС вземат повече пари от тези на БСП

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2014 в 12:57 5791 8

Карта на проектите, които ще се финансират от инвестиционната програма на кабинета

Снимка Министерство на финансите

Инвестиционната програма на кабинета за регионите, на стойност 500 милиона лева, ще огрее предимно общините с кметове на БСП и ДПС и разнопоставя драстично жителите на градовете, управлявани от двете партии и жителите на градове с кметове на ГЕРБ или независими. Това се казва в анализ на икономиста Петър Ганев от Института за пазарна икономика по повод обявения миналата седмица от кабинета списък на проектите на общините, които ще получат финансиране от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

От списъка личи, че само две общини с кмет от управляващите партии не са получили финансиране от програмата – Съединение (БСП) и Мадан (ДПС). За сравнение, проектите на повече от половината населени места, управлявани от ГЕРБ, не са получили пари – общо 89 общини, посочва икономистът.
Тенденциозното разпределение не е особено видно, ако се съди по номиналните суми за общини на трите партии: от общо 289 млн., насочени директно към общинските бюджети, 118 милиона отиват при кметове на БСП, 60 милиона – при ДПС кметове и 64 милиона – при общини на ГЕРБ.

Драстичното разминаване обаче личи при съпоставката на сумите със съответното население, тъй като най-големите градове се управляват от кметове на ГЕРБ, а БСП и ДПС управляват в по-малките населени места. На човек от населението в общините на опозицията се падат 15 лева, а в общините на БСП – 90 лева. „Видно е, че разликата между БСП и ГЕРБ е 6 пъти, а най-облагодетелствани са кметовете на ДПС – обхванато сравнително малко население, а получени големи суми. Разбира се, не можем да очакваме пълно равенство и при честно разпрееление на парите, но големите разлики в случая говорят сами за себе си“, коментира Петър Ганев.

Финансирани общини по политическа принадлежност на кмета, претеглени спрямо населението в съответните общини, лв. на човек

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2014 в 22:22

Истинския предател е Доган, а негов зависим слуга е Станишев. Доган както Сидеров могат да съществуват само на база разделението. Единствен обединител бе Борисов и затова е водач. Тези, които разделят са предателите на българия - Доган, Станишев, Сидеров

10.02 2014 в 15:54

Аз пък мисля,че затова северна Б-ия е по-изостанала от южна,
защото там като цяло са по-малко от електората на ДПС,респ.
до скоро и кметовете не бяха техни...,но скоро навсякъде
ще има такива кметове,тъй че-може и Северозападнала Б-ия
да живне!

10.02 2014 в 15:42

БСП изцяло се диктува от ДПС. Ужас, защото и цялата държава е така.

10.02 2014 в 14:54

Вече е очевидно:

Станишев ПРОДАВА България на ДОГАН!!!

Който не си е отворил очите, да погледне диаграмата!

10.02 2014 в 13:28

Най-противното е, че в безогледната си борба с правителството ген Борисов продължава да разделя хората на такива на ГЕРБ и такива не на ГЕРБ. Такъв му е начина на мислене - да противопоставя, да разрушава и да извлича лична изгода от това. Нали цял живот се е занимавал с рекет, не може да очакваме да сътвори нещо. Аз лично съм от София, но не се чувствам по никакъв начин "не ГЕРБ" въпреки, че кмет е г-жа Фандъкова и половината от бюджета на общината отива за финнасиране на партията МУ и на котараците МУ. Парите за регионално развитие отиват за компенсиране на дисбалансите в развитието на регионите - основно малки населени места и обезселени региони. Естествено това са места където няма много държавна администрация и полиция и съответно там ГЕРБ не са спечелили. ;) Дори генерала да не го е прочел, в "Института за пазарна икономика" го разбират прекрасно и ако изчистят малко науката от идеологията само могат да спечелят - достоверност и етичност.

10.02 2014 в 13:27

кога пък е било по-различно?

10.02 2014 в 13:24

Който и да дойде на власт , все такива неща се правят , насочват се пари и проекти в хора на партията , проектите естествено се правят с доста голяма разлика от дадените пари , разликата влиза в джобчетата на партийните членове по места из държавата , така печелят власт и лоялни членове на партии , отделно пълнят и партийните каси . Само не мога да разбера , при положение , че на всички ни е ясно , че се случва подобно нещо и на никой не му пука

10.02 2014 в 13:13

Правителството: "Те ще ми протестират, аз пари ще им давам, как пък не!"