Общински проекти за 2 милиарда се конкурират в регионалната програма на кабинета

OFFNews 27 януари 2014 в 15:55 2632 1

Петър Чобанов. Снимка: БГНЕС (архив)
Петър Чобанов. Снимка: БГНЕС (архив)

Общо 105 проектни предложения на стойност 1.943 милиарда лева са подали общините за финансиране по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, съобщи министърът на финансите Петър Чобанов.

Вече е започнала работата на междуведомствения съвет, председателстван от Чобанов, за оценяване и подбор на проектите за финансиране по инвестиционната програма.

Бюджетът на програмата за тази година е 500 милиона лева от които около 350 млн. ще бъдат предоставени за общински проекти, а останалите 150 млн. - за проекти на централната администрация с регионална насоченост. „Задачата ни е да постигнем синергия при реализирането на проектите на местната и централната власт, така че да има устойчиво развитие на регионите и да се намалят дисбалансите между тях“, каза Чобанов на първото заседание на междуведомствения съвет.

До края на тази седмица съветът ще отсее технически и финансово допустимите предложения критериите, предвидени от кабиента. Всички проектни предложения трябва да имат регионално или общинско значение, и да бъдат насочени към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи, припомни министър Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови