''Имаше сигнали една партия да купува за друга, за да се вкарат в НС удобни патерици. Не говоря за ''Има такъв народ''

Позата на жертва не отива на главния прокурор, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев

Ружа Райчева 11 април 2023 в 11:07 6491 3

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Демерджиев

"Интересни бяха сигналите, че една партия купува за друга. Очевиден е стремежът да се вкарат в парламента удобни патерици. Имаше една такава преди време, която вече не съществува. Очевидно този стремеж мотивира някои от партиите да прибягват към такъв род подкрепа извън рамките на закона за други потенциални партньори. Не визирам "Има такъв народ"."

Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му на тези избори "класическото купуване на гласове" срещу пари е било намалено от МВР до размери, които не биха могли по същество да повлияят на вота.

"Не искам да спекулирам в случая - нека да говорят влезлите в сила съдебни актове. Впрочем има такива по отношение на купуването на гласове - касаят предходни избори. Там ясно в мотивите на съдебните състави е посочено кой. Има вече съдебни актове, в които пише коя политическа сила е ползвала разплащане, за да получи гласовете на гражданите", уточни вътрешният министър.

Той коментира, че на парламентарните избори на 2 април се е забелязал корпоративен вот, който се движил по границата на закона и вот, създаден от зависимост през годините. Демерджиев обясни, че има региони, в които назначените от дадена политическа партия са създали собствен антураж, които по изборите "се отблагодаряват" за назначението си. Според него МВР са се справили добре с организацията на изборите:

"Дори по-добре, отколкото на предходните. Въпреки че предизвикателствата, пред които бяхме изправени, бяха много повече с връщането на хартиената бюлетина. Предупредих, още когато се гласуваше тази поправка в Изборния кодекс, че ще има повече опити да се манипулира вота. Ние обаче отговорихме подобаващо - 151 съдебни производства. Цифрите говорят сами. Те са работени съвместно с прокуратурата. Не са по неотложност. Малък процент от производствата могат да бъдат прекратени, защото са съгласувани. Очаквам голяма част от тях да завършат с осъдителни съдебни актове".

По думите му е възможно всички партии купуват гласове, но срещу две политически сили-ГЕРБ и ДПС, са получени най-много сигнали. "Изборите, от гледна точка на ръководеното от мен министерство, бяха честни", каза още Демерджиев.

"Позата на жертва не отива на главния прокурор"

На 16 март от държавното обвинение обявиха, че прокуратурата е засякла заплахи за отстраняване на магистрати и висши полицаи, включително и на главния прокурор Иван Гешев. Прокуратурата съобщи, че са извършени следствени действия в имоти на обвиняеми лица е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи. Днес Демерджиев коментира действията на прокуратурата като каза, че "позата и ролята на жертва не подхождат нито на главния прокурор, нито на министъра на вътрешните работи, нито на служителите на МВР".

"Наши служители ежедневно са под заплаха. За голяма част от тях има и оперативна информация,че съществува реална опасност за живота и здравето им. Работата им е такава, че неизбежно води до сблъсък с подземния свят. Имаме протоколи за действие. Не може да всяваме паника. Не е приемливо хората, които са призвани да защитават обществото, да излязат и да кажат, че са жертви", коментира днес вътрешният министър.

Демерджиев заяви, че "не слуша записи" и че не е коректно те да се "вадят и показват записи". По думите му през годините е имало подобни случаи, но резултатите от следствието не са били положителни, тъй като не се е стигнало до осъдителни присъди. Вътрешният министър заяви, че е "готов да си тръгне утре", ако се сформира редовно правителство, но че "не работи като човек, който ще си тръгне".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

3

wakeup

11.04 2023 в 18:11

Като си казал А кажи и Б - коя партия е купувала гласове за друга Или не ти стиска

22548

2

dolivo

11.04 2023 в 14:49

Напълно възможно, то някой партии като се види как са прескачали членове през годините, може да се види има ли граници или е просто театър за пред народа...

-295

1

Vitorio

11.04 2023 в 13:32

Тоя пловдивски каймакамин е по тъп и от Гешев, как ги подбират и от къде ги намират, е изумяващо!
В България има неограничен запас от чугунени мутри, те са истинските паметници от съветските времена, ДНК "паметници"! На тъпунгера Демерджиев ако му се разгледа фамилната история, много неща биха се изяснили, и взаимовръзки от съветско време веднага ще проличът... Аман от този трудово селски произход и партийно милиционерски корени!
МВР е невероятна кочина завладяна от параноя, и клюки с психично болният контингент и служители общо взето си раздуват врели некипели за сметка на гражданите, а основната им дейност е да осигуряват протекция на престъпници които са им платили, справка случая с катастрофите Семерджиев и другият дето уби французите, и в двата случая полицейски ескорт! На запад, ескорт викат на проститутките!!!