Играта загрубява: ГЕРБ искат временна комисия за Nexo, а ДБ - за Пловдивския панаир

Ружа Райчева 17 януари 2023 в 22:10 2718 0

Гласуване в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Гласуване в пленарната зала

Утре Народното събрание ще обсъжда две проекторешения за създаване на временни комисии - едната за разследване на обстоятелствата около Nexo, а другата - за установяване на всички факти около казуса с Пловдивския панаир. 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова е внесла в деловодството на парламента проекторешение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, относно дейността на Nexo и "свързаните с нея компании във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България".

До момента четирима души са привлечени като обвиняеми по случая с компанията за търговия с криптовалути Nexo, претърсени са редица обекти, иззети са доказателства и разпитите продължават. Политическият скандал с Nexo започна, когато в медиите се появи информация, че служители на компанията финансирали "Демократична България" (ДБ) - са направили общо пет дарения на стойност по 20 000 лв. 

Междувременно от пресцентъра на Да, България съобщиха, че партията е получила общо 399 992 лева от служители на Nexo. ДБ ще подкрепят проекторешението за създаване на временната комисия за разследване на криптокомпанията.

В програмата за утрешния парламентарен ден е предвидено и обсъждане на проекторешение на ДБ за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на "Международен панаир Пловдив" АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власи в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам.

ДБ обявиха намерението си за създаването на временна комисия миналата седмица. "Ние сме занимавали с тези тема в студ и пек, и в предизборна кампания. Продължаваме да работим", заяви тогава съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!