Янаки Стоилов: Ако има политическо решение, няма пречка за ротация на премиера

"Националното" правителство, за което говорят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на практика е коалиционно, смята конституционният съдия

OFFNews 23 май 2023 в 10:26 1289 0

Стоилов

Снимка БТА

Янаки Стоилов

Няма пречки за ротация на министър-председателя, ако има политическо, а не формално решение за това, обяви конституционният съдия и бивш правосъден министър Янаки Стоилов пред БНТ.

Той напомни, че подобен е случаят с председателя на Народното събрание, "така че явно отиваме на ротационен период.

Стоилов обясни, че ротацията може да се извърши чрез т. нар. "конституционна рулетка" - премиерът подава оставка, президентът връчва мандат на другата политическа сила, която излъчва следващия министър-председател. Такова е и намерението на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България". Двете формации се споразумяха за подкрепа с втория мандат, при който премиер става предложеният от ПП-ДБ акад. Николай Денков, а вице - Мария Габриел. След 9 месеца нещата се обръщат.

Според Янаки Стоилов обаче "националното" правителство, което готвят ГЕРБ и ПП-ДБ, на практика е коалиционно.

"Не може да се крие, че това е една коалиция, която си има име - ПП с ГЕРБ, евентуално и с конституционната подкрепа на ДПС. А дали ще се стигне до ротация, зависи какво ще роди тази коалиция", изтъкна конституционният съдия.

Той беше категоричен, че трябва да се разкрият поръчителите на взрива срещу главния прокурор Иван Гешев. По повод на разкритията на Гешев и записите, които се разнасят по медиите напоследък, каза, че накърняват авторитета на съдебната власт. 

"Правилно се говори за политическо влияние върху съдебната власт, а то става обикновено през най-високите етажи, макар че не само - има и хоризонтални такива контакти в много случаи. Въпросът е обаче, че пък политиците, които успяват да моделират съдебната власт, се ползват от нейните услуги. Така че тук има взаимен интерес", посочи той.

И допълни:

"Виждаме, че главните прокурори се избират с някакво политическо влияние, но в един момент, заради значителните правомощия, които имат, така беше и при (Иван) Татарчев, и при (Никола) Филчев, те излизат от контрола на своите ментори и стават неудобни. Това означава сливането на политическата и икономическата власт в ограничен кръг лица като дори тази власт в много случаи е законна. И всъщност олигархията не се противопоставя на нормалната демокрация, защото тя успява да овладее нейните механизми и институции. И докато това не бъде променено, то ще продължава да предизвиква и много скандали, много от тях със сюжети, които силно напомнят отношенията в мафията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки