И Томислав Дончев готов да подаде оставка, ако се стигне до експертен кабинет

Не съм строителен работник, за да имам нещо общо с имотите на Цветанов

OFFNews 23 септември 2020 в 19:25 7636 1

"Разбира се. Не знам защо си мислите, че особено в такава ситуация опитите да се върши прагматична работа и престоят в нечий кабинет са особено приятни."

По този начин вицепремиерът Томислав Дончев отговори пред бТВ на въпроса дали би подал оставката си, ако се стигне до експертен кабинет. 

За създаването на експертен кабинет, предложен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, Дончев обясни, че няма навика да обсъжда отношенията с партньорите си в ефир и добави, че не е имал възможност да води разговор с Каракачанов по темата:

"Не знам дали преходно експертно правителство би свалило напрежението, не знам кои биха били членове на това правителство. Кой ще подкрепи това правителство и кой ще носи отговорност за неговите действия и бездействия? Когато имаме отговор на този въпрос, ще намерим решение", заяви той.

Не може управлението да е на инат. Не може основна цел на едно правителство да е да оцелява. То трябва да си върши работата по най-добрия начин. Престоят в момента в Министерски съвет коства политически щети. Това ерозира подкрепата и за ГЕРБ, и за фигурите, които са в кабинета. Доказателства, че властта не е самоцел, сме дали много. Два пъти сме подавали оставка, като вторият път не е имало нито един човек на улицата. Ситуацията би била различна, ако сме в първата година на мандата или във втората, заяви Дончев. 

По думите му нелепо е да се твърди, че няма напрежение, защото "това би бил някакъв тъповат разговор по опорни точки":

"Човек трябва да си е заровил съвсем главата в земята, за да твърди, че няма напрежение. Изкуството на политиката е намирането на обща посока, където хората вървят заедно. Скверна политическа технология е да се търсят нови разделителни линии. Така или иначе в момента обществото е разделено. Едни млади момчета ми казват "Да не забравите оставката", а други - "Не ни предавайте, искаме да продължите да работите"

"Когато имаме противопоставяне и когато удовлетворим едната група, това означава да разочароваме другата. Това е лошото на тези ситуации", смята още той.

Не съм строителен работник, за да имам нещо общо с имотите на Цветанов 

Единственото нещо, което съм искал да стана и не съм, е да бъда пилот, но съм още млад и вероятно ще имам шансове в един момент да карам законно самолет. Нямам лошия навик да говоря за бивши колеги лоши работи. Същественият въпрос е как аз съм сторил зло на г-н Цветанов. Нито съм строителен работник, за да имам нещо общо с неговите имоти, нито съм журналист и съм предизвикал скандала. Не съм се вторачвал в неговия апартамент, не съм ходил на гости, видях го на картинка. Имам прекалено много работа, за да пилея време да се занимавам с интриги. 

Така вицепремиерът коментира думите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, че сценарият за неговото дискредитиране е направен година и половина преди това и че "Харизанов и Дончев говореха, че искат да заемат позициите ми, месеци преди Апартаментгейт".

По думите на Дончев Цветанов може да привлече част от актива на ГЕРБ:

"Членовете, симпатизантите и кметовете са в ролята на неговата политическа формация. Само че политиката и подкрепата на гражданите не е само изборна технология и структури. Тя е преди всичко доверие, идея, лица и т.н. Ако е успял да вземе, не бих казал "открадне", макар че терминът би могъл да бъде употребен, част от актива, дълбоко не вярвам, че ще успее да вземе част от подкрепата."

"Ние имаме почти 100 000 души членове, партията не е толкова хомогенна и няма как всички хора да мислят едно и също. На много места има и вътрешна конкуренция - винаги има доволни и недоволни", добави Дончев.

Евросредствата

Според Томислав Дончев разходването на средствата по новите програми и инструментите, свързани с икономическо възстановяване и икономическо развитие, този огромен пакет от 29 млрд. евро, ще бъде харчен от следващите правителства:

"Това, което може да свърши това правителство и го върши, е колкото може по-бързо да бъде разработен адекватен план, който да бъде одобрен от Европейската комисия, за да получим достъп до това финансиране, което не е безусловно."

Върховенство на закона

"Дебатът за върховенство на закона тече от 6-7 години. Позицията на България винаги е била, че не може ползването на европейските средства да е безусловно и да не зависи от върховенството на закона. Как можем да разчитаме средствата да се харчат публично, прозрачно и по най-добрия начин? Финална фаза по обжалване на обществена поръчка минава през съда. На европейско ниво не е намерен адекватен, безспорен критерий кога има и кога нямаме върховенство на закона. Аз с двете ръце подкрепям обвързването на ползването на евросредствата с върховенството на закона", каза още той.

По думите му в българското общество липсва доверие в съдебната система и в публичните институции. "Това е обективно усещане, защото корупция в България има и за нещастие опитите на държавата да се справят с нея се оказват недотам успешни. Самото субективно усещане също е проблем", категоричен е Дончев.

Целта на Агенцията за научни изследвания и иновации е България да има орган, който да прави политика в сферата, защото към момента това са били отговорности, разделени между две министерства. "Целта е да разпределя финансирането. В момента се градят нови 13 звена от т. нар. "иновационна инфраструктура" в БАН, покрай големите университети също. Това са центрове за върхови постижения, където да се творят иновации. Трябва да бъдат вкарани в мрежа, за да не изпаднем в ситуацията да се купи уникално оборудване и да не се използва докрай", заяви вицепремиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

24.09 2020 в 00:33

Само където групата, която иска те да останат са началниците им. Даже не че искат те да останат ами даже не им дават да подадат оставката,за която Дончев вече е кандисал.