Quantcast

И ГЕРБ праща Орешарски на прокурор

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2013 в 13:37 3009 8

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

 

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор по повод изказването на премиера Пламен Орешарски за това, че ще бъдат уволнявани държавни служители, които участват в антиправителствени протести.

"Подобно говорене, и подобна позиция, от най-висшата степен на изпълнителната власт, а именно министър-председател, застрашава не само всички държавни служители, но и гражданските права - свободно да се сдружават и свободно да изразяват политическите си и граждански убеждения. Считаме че в България, като страна по Пакт за граждански свободи, които още през 1976 година сме приели, е недопустимо, именно министър-председателят да прави подобни внушения и то пред медии и цялата ни общественост. До края на деня такъв сигнал ще бъде изпратен и до Европейската комисия и еврокомисарите по правосъдие, вътрешен ред, права на гражданите и на председателя", обясни пред журналисти депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Народният представител Красимир Ципов обясни, че очакват главният прокурор да извърши проверка за действията на министър-председателя и на органите, които са събрали, и дали тези оперативни данни. "Това е ролята на тези органи, да проверяват включително и министър-председателя, когато е извършил нещо подобно". 

Ципов допълни, че по смисъла на закона, министър-председателят не е държавен служител. "Прокуратурата трябва да прецени, и ако има престъпление, трябва да образува досъдебно производство срещу длъжностни лица", добави той. 

Вчера подобно искане до главния прокурор беше отправено и от Асоциация за Европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ). 

Уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работно време, и да не води до саботаж на институциите, коментира днес пред журналисти в парламента премиерът Пламен Орешарски. На въпрос - дали се притеснява от проверка на прокуратурата, той заяви: „Не, не се притеснявам. Ако искате мога да повторя – многократно съм подчертавал, че уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работно време и да не води до саботаж на институциите”.
По повод протестите в извънработно време Орешарски заяви: „Разбира се, че имат право”. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2013 в 18:38

Прав е Будьо Мутрев. Ето какво значи да не се деполитизираш. Той си остана твърдо член комунист, на БКП (комунисти) и като недеполитизиран има право да критикува сега.

От друга страна, обаче, ако вземем да пращаме на съд за думи на Будьо, по времето когато си играеше на премиер, а и преди това, ще задръстим съдилищата. Имам стотици копирани негови идиотщини, но не ми се отваря папката, защото като видя колко години сме го търпяли да лъже и опростачва и децата ни, намразвам себе си и поколението си, че сме позволили на един тарикат и патологичен демагог да ни прави на овце.

Ще напомня едно от последните му обидни изказвания, което е добре да се разследва, че ПЕНСИОНЕРИТЕ СА МУ ИЗЯЛИ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ. Ако само около това изказване прокуратурата започне да рови, а може и да се разкрие къде потънаха над 10-тината милиарда, които получи от Тройната, а ако прибавим и трите откраднати от Здравната каса и Пенсионния фонд, ще стане ясно до какво безнадеждно положение ни е докарал..
А Десислава Атанасова при която Здравната каса беше иизпразнена до край, има очи да съди. Проста и нагла, като.....министър на Мутрата

19.11 2013 в 16:10

Точно пък Деси Тъпото, дето искаше да отнема лични карти за неплатени ЗОВ , да се изказва кое е законно и кое не- някак си не ми звучи добре.

19.11 2013 в 16:08

Те в малките градове чиновниците не протестират.Протестират Боковите калинки от министерствата. А и дали един Тотев, който е назначил целия списъчен състав на ПП Герб в общината ще уволни някой, ако протестира против правителството?

19.11 2013 в 15:38

Върна ни бившия прайм-министър с пренебрежително си отношение към всички институции в държавата! Не остана нещо неомаскарено.

19.11 2013 в 15:19

Той тоя нормален ли е?

Виж го че често ходи ВИДИМО надрусан//на някакви наркотици.

За мен са го заплашили - я че ще му убият семейство, я нещо друго.

Нормален човек не би се занимавал с такива неща.

19.11 2013 в 14:55

След такъв скандал всеки нормален министър-председател би си подал оставката, но не и наглия червен боклук Олигарски.

19.11 2013 в 14:50

http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/aQqo0Az_460s_v2.jpg

19.11 2013 в 14:47

Каквито и да са констатациите на прокуратурата, това изказване на премиера си изигра ролята - хората вече са наплашени, особено в по-малките градове, където почти всички се познават. Върнахме се 25 години назад във времето.