Правозащитници: Прокуратурата да се заеме с Орешарски

OFFNews 18 ноември 2013 в 16:49 6002 5

Митинг в подкрепа на Орешарски   Снимки: Сергей Антонов
Митинг в подкрепа на Орешарски Снимки: Сергей Антонов

 

Прокуратурата трябва или да разследва премиера Пламен Орешарски заради заплахата да уволнява държавни служители, които участват в антиправителствените протести, или най-малкото да предприеме мерки за преустановяване на подобно поведение.

Това се казва в искане на Асоциация за Европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) до главния прокурор Сотир Цацаров, съобщава "Правен свят".

В петък на среща с граждански организации премиерът Пламен Орешарски каза, че държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа.  

„Стремим се да подбираме най-добри кадри, за да освободим администрацията от политически пристрастни фигури. Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи”, бяха думите на премиера.

Според позицията на АЕИПЧ, подписана от нейния председател адвокат Михаил Екимджиев, в цитираното изявление на премиера се съдържат "достатъчно данни" за образуване на досъдебно производство (по смисъла на чл. 207 от НПК) за поне две престъпления от общ характер. В искането до главния прокурор са цитирани текстовете на членове 169б и чл. 169в от Наказателния кодекс (НК): 

Чл. 169б. (Нов -ДВ, бр. 1 от 1991 г., изм., бр. 10 от 1993 г.) Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

Чл. 169в. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1991 г.) Когато деянието по чл. 169а и 1696 е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

От асоциацията са категорични, че с публично изразения "стремеж" на премиера да уволнява участници в антиправителствени протести, той осъществява престъпния състав по тези текстове на НК.

"Заплахата за уволнение на протестиращи държавни служители от страна на г-н Орешарски, сама по себе си, създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл.43 ал.1 и чл.39, ал.1 от Конституцията на Република България. Следователно, самото изказване на министър-председателя е престъпление или поне опит за престъпление по чл.169в от НК", пише в сигнала до главния прокурор адвокат Екимджиев, който още в петък призова Цацаров да бъде сезиран за действията на Орешарски.

В искането се посочва, че пряката заплаха за нарушаване на конституционни права на множество граждани обуславя високата обществена опасност на деянията, която се подсилва от факта, че автор на заплахата е премиерът - длъжностно лице, оглавяващо изпълнителната власт в България.

"Ако въпреки очевидно криминалния характер на визираните по-горе факти, приемете, че престъплението не е довършено, моля, на основание чл.145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт, да предприемете необходимите мерки за преустановяване на приготовлението за престъпление по чл.169в от НК и за ограничаване на общественоопасните му последици", пише още адвокат Екимджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови