И ГЕРБ могат да ме подкрепят - още си нямат кандидат, предложи Орешарски

Асен Агов: Видях го пред студиото и му казах, че е луд

OFFNews 27 септември 2016 в 08:46 5468 8

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Кандидатирам се като независим. Повече няма да приема да ме издигне която и да е политическа партия. Но съм длъжен да приема подкрепата на всички български граждани. Колкото по-голяма партия ме подкрепи, толкова по-добре. И ГЕРБ могат да ме подкрепят - те още си нямат кандидат. Но има разлика - едно е да те издигнат, друго е да те подкрепят.

Така бившият премиер и финансов министър и настоящ кандидат за президент Пламен Орешарски отговори на неколкократно зададения въпрос от водещия на сутрешния блок на bTV кой стои зад неговата кандидатура.

"Политическите лидери бяха в основата на КОЙ. Точно за да избегна тази грешка, затова сега се кандидатирам като независим. Тогава бях зависим от парламентарното мнозинство, имаше две партии, които ме поканиха за премиер. Веднъж направих грешка. Човек трябва да се учи от грешките си", каза Орешарски по повод мандата му като премиер, съпроводен от продължителни и масови протести заради номинирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

В интервюто, което продължи около 20 минути, бяха засегнати въпросите за хората в инициативния комитет, издигнал Орешарски, за начина, по който е избрал Данаил Папазов за кандидат за вицепрезидент, за отношението на Орешарски към сегашния държавен глава Плевнелиев, за кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН, за предаването на турския бизнесмен Абдуллах Бююк на турските власти след опита за преврат, но нямаше въпрос за Пеевски. За протестите Орешарски само спомена, че времето е било такова и че "в някаква степен ги разбирам".

Орешарски заяви, че "за краткия си мандат имах известен успех в елиминирането на страха, сега той отново е сред нас". Страхът се върна, заяви бившият премиер за ситуацията, в която се намира България.

Като причина да се кандидатира той посочи факта, че президентът трябва да е независим, но досега все партия издигала кандидат и след като той спечелел изборите, се налагало да се еманципира. "Аз мога да предоставя на всички български граждани друго решение - да се гласува за независим кандидат, който няма нужда, а има и лошия опит... няма да има нужда да попада в партийни зависимости."

Орешарски увери, че хората в инициативния му комитет не са познати партийци, а млади хора от корпоративния сектор с успешни бизнеси.

Той избрал Папазов за вице, защото "е един от малкото, които са действително напълно независими в пълния смисъл на думата". Иначе, подчерта Орешарски, "много си харесвам всички министри". За съжаление, половината от тях имали политически кариери и затова не е било походящо да се спре на някой от тях.

По темата "Бокова" Орешарски заяви, че случващото се е много тъжно, но и показателно. "Когато я номинирах, съм правил консултации. Имаше отлични резултати. Беше трета в първите гласувания. За сетен път се разделихме вътрешно и пренесохме това върху нея."

За предаването на Бююк на Турция Орешарски заяви: "Не прави чест на България. Наруши се международен принцип".

Минути след интервюто с Орешарски в студиото на bTV влязоха Асен Агов и проф. Михаил Константинов, които трябваше да коментират дебата между кандидатите за президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Разговорът обаче започна като отзвук на интервюто с Орешарски.

"Видях го навън и му казах, че е луд", призна Агов. "Казах му, че няма никакъв шанс", допълни той и обясни, че той се включва твърде късно.

На реплика от водещия, че едва ли е толкова късно, щом кандидатът на управляващата партия ГЕРБ все още не е известен, той отговори, че все пак организацията на ГЕРБ е много ясна.

"Ясно е, че сериозни шансове няма", каза проф. Константинов и приключи темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12621

8

TOR

27.09 2016 в 15:29

Че си глупак се видя преди години. А сега доказваш, че си и идиот...

15256

7

mendi

27.09 2016 в 13:45

Даже и ГЕРБ не са толкова зле че да си направят подобно харакири!
Не знам Пачо с какви очи се показва след като го изгонихме като краставо куче ама... той си знае.
Пред него даже Пищова е за предпочитане :)

29217

4

Лопе де Вега

27.09 2016 в 10:10

Усладило му се е да е "голем" човек. Нищо, че все излизаше през задните входове. Готов е и на боко да целува ... квото там се целува, де. Айде сички да гласуваме за Пищова!

Поздрав!

17439

3

мнение от IP

27.09 2016 в 10:02

"Млади хора от корпоративния сектор с успешни бизнеси." А, знам за един такъв!