Христо Иванов призова Нинова да задържи мандата до закриването на спецсъда

Георги А. Ангелов 02 септември 2021 в 11:06 6545 2

Снимка БТА/Христо Касабов

Лидерът на Демократична България Христо Иванов призова Корнелия Нинова да задържи мандата до приемане на промените в Закона за съдебната власт. Те предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура.

“Ние трябва да призовем БСП да не връщат мандата, след като го взеха и беше ясно, че този проект няма да бъде реализиран, да го задържат за да позволят поне тази част от съдебната реформа да се случи”, каза Иванов. „Ако сега те не го задържат, поне да можем да разгледаме измененията в ЗСВ, защото това е въпрос на парламентарно време, което трябва да получим, ако и това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото упражнение е било насочено към абсолютно самоцелен пиар, към личното позиране на госпожа Нинова пред камерите“, каза Иванов.

По-рано днес депутатът от БСП Явор Божанков заяви пред Би Ти Ви, че най-добре за партията е третият мандат за съставяне на кабинет, който им беше връчен миналата седмица от президента Румен Радев, да бъде върнат възможно най-бързо, за да не бъде обвинена левицата, че си прави политически пиар.

"Ние още, когато обявихме решението си, че не можем да позволим проваленият първи мандат на Слави Трифонов, предложихме преговори за търсене на формула за работещо реализиране на третия, които да се случат преди неговото възлагане. За всички беше ясно - и за президента, и за БСП, че ако третият мандат бъде даден на социалистите, ще се разпадне, както се случи. Просто мнозинство не може да бъде формирано около БСП. Такива са реалностите. Затова трябваше да има разговори преди. Г-жа Нинова отказа, с което всъщност доведе до тази ситуация. И сега сме в ситуация, в която третия мандат абсолютно предизвестено беше мъртво роден и те го използват само за пиар", каза още Иванов.

На въпрос на OFFNews дали вече се обсъжда бъдеща коалиция с бъдеща президентска партия около Кирил Петков и в коментар на бившия шеф на кабинета на президента Калоян Методиев, че партията се прави с активисти от ДБ Иванов каза: "Нека те да заявят какви са техните политически намерения и как си го представят. В момента влизаме от хипотеза в хипотеза, тръгнали от интриги, пуснати от пропагандисти. Мисля, че това спомага за сформиране на среда с ясни факти".

След четиричасов дебат, правната комисия вчера не успя да приеме на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от Христо Иванов. Гласуването в комисията ще продължи в петък. 

Нагласата в парламента към момента е парламентарните избори да се проведат заедно с президентските. Парламентът днес реши, че президентските избори ще са на 14 ноември.  Тъй като парламентраните избори се насрочват до 60 дни след разпускането на парламента, това означава, че този парламент има не повече от още две седмици живот.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

02.09 2021 в 11:38

Не е ясно Пишман-адвоката тъп ли е,нагъл ли е,или и двете...не стига,че провалиха и това народно събрание,ами сега се опитва да стовари собствената си вина в/у другите....нещастник...много ще пати синята идея с тоя мизерник....
 
X

Да помогнем на украинските деца!