Делчев от РБ: Още преди месец казах, че ще отсъствам

Ивайло Анев Последна промяна на 07 юли 2015 в 19:11 4074 10

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ)

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ) заяви във Фейсбук, че е предупредил преди месец, че днес няма да може да присъства на заседанието на временната парламентарна комисия за промените в Конституцията.

По-рано днес комисията отхвърли предложените промени в основния закон.

От заседанието обаче отсъстваха двама депутати от управляващото мнозинство - Димитър Делчев от Реформаторския блок, представител на ДГБ и Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт, които не можеха да обърнат гласуването, въпреки че са декларирали своя положителен вот. На заседанието днес 5 от членовете на комисията гласуваха "за", 6 гласуваха "против", а 1 - "въздържал се", така че дори с гласовете на Делчев и Ревизоро, внесените от Цецка Цачева промени нямаше да минат. Незнайно защо двамата представители на БДЦ гласуваха различно - единият гласува "за", а другият - "въздържал се".

Във Фейсбук профила си Делчев обясни, че е отсъствал заради участие в Хелзинки, в качеството му на зам.-председател на българската делегация на Парламентaрната асамблея на ОССЕ.

"Виждам, че обсъждането за гласуването днес във Временната комисия за промените в Конституцията се отмества в посока на това кой е присъствал и кой не. Искам много категорично да заявя, че съм обявил поне преди месец, че днес ще отсъствам и не желая да се злоупотребява с това", категоричен е депутатът.

Според поста му форумът, на който присъства, е изключително важен и решенията, които ще се вземат, са от ключово значение за политиката на Организацията през цялата година.

Публикуваме цялото изявление на Делчев във Фейсбук без редакторска намеса:

Искам обаче и да заявя, че не моето отсъствие днес нанесе вина, а присъствието на депутати от партии, които вече веднъж подкрепиха стратегията за съдебната реформа. Ако можех да гласувам дистанционно, то щях категорично да застана зад предлаганите промени в Конституцията. Съдебната реформа няма алтернатива и ако искаме да отговорим на очакванията на гражданите като депутати трябва да я подкрепим в пленарна зала", заявява още Делчев.

Виждам, че обсъждането за гласуването днес във Временната комисия за промените в Конституцията се отмества в посока на това кой е присъствал и кой не. Искам много категорично да заявя, че съм обявил поне преди месец, че днес ще отсъствам и не желая да се злоупотребява с това, че днес качеството ми на зам.председател на българската делегация на Парламентaрната асмблея на ОССЕ ме задължава да бъда в Хелзинки. Моите колеги знаеха това и можеха да отложат гласуването с два дни. 

Форумът тук е изключително важен и решенията, които ще се вземат, са от ключово значение за политиката на Организацията през цялата година. В програмата ми беше включена среща с председателя на ЕНП Жозеф Дол, с когото обсъдихме кризата в Гърция и как тя ще повлияе на България. От него получих уверение, че страната ни има подкрепата на европейското семейство за осъществяване на реформите в правосъдния сектор.

Искам обаче и да заявя, че не моето отсъствие днес нанесе вина, а присъствието на депутати от партии, които вече веднъж подкрепиха стратегията за съдебната реформа. Ако можех да гласувам дистанционно, то щях категорично да застана зад предлаганите промени в Конституцията. Съдебната реформа няма алтернатива и ако искаме да отговорим на очакванията на гражданите като депутати трябва да я подкрепим в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2015 в 11:07

ше седиш тука и ще си вършиш работата педерасче смотано

08.07 2015 в 05:28

Мръсен продажник!

08.07 2015 в 01:59

Един човек не трябва да е в две комисии и проблема с оправдания на отсъствие се решава.

07.07 2015 в 23:38

колко ти платиха, за да стане неква асамблея по-важна от България?...

07.07 2015 в 22:49

тролестите маймунки, вие за "БЪЛГАРИЯ ЗА гражданката" ли сте гласували бе милички?!
Абе вас човек да вземе да ви избеси всичките бе!
На стълбовете за осветление на гара Север. Поне да плашите афганистанците в Орландовския концентрационен лагер.

07.07 2015 в 22:36

Всички се ОООчудваме-как докарахме до там нещата,та хора като този да правят рИформа? Надявам се,че сега на все повече нормални хора ще им се изясни какво е чисто професионалното ниво на рИформата на рИформаторитИ !

07.07 2015 в 20:55

"нанесе вина"?!. Момчето учило много къде ли не. Направо се Очудвам. Както пишат за съжаление много от неговите набори.

07.07 2015 в 20:55

типично РЕФОРМАТОРСКО говно!!! израза на лицето му говири - аз съм говно! Безотговорното говно: "Сера ви на всички - избиратели които ме избрахте със смътни надежди да направя нещо полезно, политически активисти на десницата, които обикаляхте и се потяхте да обяснявате че не съм говно, каквото съм, а съ млад надежден честен общественик! ХА! Ха ! и пак - ХА-ХА! Сега ми се е паднало да отида до Хелзинки, да си направя шопинтерапията и нищо не е в състояние да ми попречи!"...............
.............Ако туй леке - беше депутат от ГЕРБ - както и да ги наричаме или да са ни неприятни - до сега щеше да си е дал ВЕЧЕ оставката като депутат.

07.07 2015 в 19:28

Е нема как зализания комсомолец да зареже командировъчните и пазара в Хелзинки заради неква тъпа комисия и то в тая жега.

Просто си личи и от снимката, че не е такова загубено парче тоя.

Другия път гласове за вас нанайси.

07.07 2015 в 19:26

Наивник. Колегите му можели да отложат ...