Гражданският съвет на Реформаторите настоява Лукарски да не е министър

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2014 в 17:55 9046 11

Божидар Лукарски.

Към днешна дата нито членовете на Гражданския съвет, нито пък лидерите на партиите в РБ могат да отговорят на въпроса кой е предложил Божидар Лукарски за министър на икономиката. Това обявиха ключови фигури в Гражданския съвет на РБ в декларация до медиите.

Сред подписалите документа са новият министър на образованието Тодор Танев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Гроздан Караджов.

Ние не може да смятаме кандидата за министър на икономиката за номинация на Реформаторския блок. Ние считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование и професионален опит, пише още в декларацията.

Публикуваме пълния текст на документа:

Декларация

на членове на Гражданския съвет, народни представители и представители на политически партии в Реформаторския блок

Ние от Реформаторския блок, подписали настоящата декларация, оценяваме усилията на преговорните екипи на ГЕРБ и РБ да бъде съставено правителство, чийто персонален състав ще бъде гаранция за изпълнение на програмните намерения на коалицията.

За нас излъчването на кандидатите за членове на кабинета може да бъде резултат, единствено от колективната воля на политическите органи на двете преговарящи страни. Само такъв порядък на вземане на решения би гарантирал, че членовете на кабинета ще носят своята отговорност за управлението и че ще бъдат зависими от правилата, установени в коалиционното споразумение.

Ето защо ние сме изненадани от публично разпространената информация, че министър на икономиката ще бъде Божидар Лукарски, председател на една от партиите в Реформаторския блок.

Длъжни сме да заявим, че към днешна дата нито членовете на Гражданския съвет, нито пък лидерите на партиите в РБ могат да отговорят на въпроса кой е предложил кандидатурата на Божидар Лукарски. При това тъкмо в качеството на министър на икономиката. Твърдим го убедено, тъй като икономическият ресор изобщо не е бил обсъждан в процеса на преговорите. Още по-малко пък каквато и да е персонална кандидатура за него. За това говорят както решението на парламентарната група по тези въпроси, така и проведеното обсъждане в Председателския съвет.

При това положение ние не може да смятаме кандидата за министър на икономиката за номинация на Реформаторския блок. В случай, че кандидатурата му е издигната от СДС, партията на която той е председател, и съответно възприета от мандатоносителя, ние считаме това за двустранна договорка. Както е известно, по силата на правилата в РБ такива преговори и договорености между отделни партии от политическия съюз, от една страна, и мандатоносителя – от друга, са извън добрите партньорски отношения, установени в процеса на преговорите.

Ние не оспорваме правото на Божидар Лукарски, да бъде излъчен от РБ и да участва в кабинета, но държим на принципите и правилата. Тези правила, които бяха приложени при определянето на останалите членове на кабинета, предложени от Реформаторския блок. Заедно с това, обаче, не може да си затваряме очите, освен пред неяснотата около тази номинация, и пред още един проблем. Ние считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование, професионален опит, капацитет и способност да се справи със задачите в сектора, които произтичат от програмната декларация.

Настояваме ПГ на Реформаторския блок и Председателският съвет незабавно да се произнесат по случая и съответно да оттеглят кандидатурата на Божидар Лукарски за министър на икономиката в кабинета.

Настояваме, също така, преговорният екип на ГЕРБ и кандидат-премиерът Бойко Борисов да се съобразят с фактите и да ревизират своето решение.

Настоящата декларация е отворена за присъединяване.

Атанас Славов
Виктор Лилов
Гроздан Караджов
Евгений Кънев
Иван Иванов
Мартин Димитров
Михаил Неделчев
Нели Огнянова
Петър Славов
Пламен Даракчиев
Ралица Ковачева
Тодор Танев
Трайчо Трайков
Юлияна Николова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2014 в 14:01

ВСИЧКО се оказа МРЪСНА, ДОЛНА Л Ъ Ж А! ! ! !
Само че този път атаките не донесоха отставка, като при Ива!
ЖАЛКО!
А и Бойко игнорира атаките на Раданово-Грозен дан Кърлежови тролове от ДСБ.

12.11 2014 в 13:52

Защо Гражданският съвет не казва НИТО ДУМА за прависта-адвокат, лидер на 2 души Земеделска партиясержант от Трудови войски, който като министър командва генералите ни?
ЗАЩОТО Е КОМПЛОТ САМО СРЕЩУ ЛУКАРСКИ от троловете на Костов!

07.11 2014 в 22:23

Когато фактите говорят Трол dada ДА МЪЛЧИ! ! !

"Между ПС Реформаторски блок, представляван от неговото председателство, и ПП ГЕРБ е подписано споразумение. Номинациите на Реформаторския блок за членове на кабинета са Меглена Кунева, Божидар Лукарски, проф. Тодор Танев, Николай Ненчев и Петър Москов."

06.11 2014 в 20:39

За мен Гражданският съвет е най-читавата част от РБ и тази декларация го доказва. За съжаление партийните мушмороци бързо се усетиха, че тези хора могат да им развалят триковете и успяха малко или много да неглижират участието им в блока. Все пак съм доволен, че гласувах с преференция за Петър Славов.

06.11 2014 в 20:37

Хайде стига простотии - сега от т.нар. Граждански съвет /каквото и по дяволите да е това/! Тази държава има нужда от правителство, бъдещият министър - председател го е избрал, Реформаторският блок го е одобрил за водач на листа в 23 МИР София град. Сега ли се сетихте?

06.11 2014 в 19:18

Я, излъганите камилчета, дето са се надявали да ги поканят за министър на икономиката, спретнали декларацийка! Дерзайте, пичове, напишете още няколко, а ако и излезете от РБ в знак на протест, Лукарски ще ми стане супер-симпатичен.

06.11 2014 в 19:10

Ами то затова при първите разговори ГЕРБ направиха коментар, че в РБ не се знае кой взима решенията и няма как да говорят. Явно е, че са били прави и вътре текат разногласия и неясноти. Може да казват, че това било признак, че там цари демокрация и свобода, ама не е нормално да не могат да изберет 6 души не за какво да е, а за министри. Трябва доста да поработят върху вътрешния си ред и процеси.

06.11 2014 в 18:35

личен избор на боко

06.11 2014 в 18:25

#КОЙ? Лукарски е лъжливо човече, на всичкото отгоре от тази декларация става ясно, че е излъгал и за това че Радан Кънев е издигнал неговата кандидатура. Нов трик? "Длъжни сме да заявим, че към днешна дата нито членовете на Гражданския съвет, нито пък лидерите на партиите в РБ могат да отговорят на въпроса кой е предложил кандидатурата Божидар Лукарски."

06.11 2014 в 18:20

Това е пореден опит на определени членове на ГС за разклащане цялостта на коалицията. Вместо да се сформира качествен експертен екип по икономическите въпроси, който да е в услуга на министър Лукарски, който е част от РБ, отново се търси конфликта.
Не одобрявам!