Господин Президент, останете достоен!

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2016 в 10:11 12965 5

"Господин Президент, останете достоен!" - така е озаглавена декларация на председателя на политическа партия ДОСТ Лютви Местан по повод изявлението на държавния глава Росен Плевнелиев, че ще даде третия мандат за съставяне на правителство на политическата сила, която има най-добри шансове за съставяне на кабинет.

Досега амбиции за получаването му обаче са декларирали единствено от Патриотичния фронт.

Ето и цялата позиция на Лютви Местан:

След КСНС при Президента съдбата на първите два проучвателни мандата е ясна – ГЕРБ и БСП ще ги върнат незабавно. Въпросът е на кого ще бъде връчен третият. Конституционно разписан императив няма и затова решението се разполага изцяло в полето на политическата воля на президента Росен Плевнелиев.

Вън от всякакво съмнение е, че при отказа на двете най-големи фракции да съставят правителство и третият опит ще завърши по същия начин – с провал. Това предположение обаче не само че не снема, а напротив – натоварва избора на държавния глава чий да бъде третият мандат, с огромна политическа и стратегическа отговорност.

Самоопределилите се за патриоти крайни националисти от Патриотичния фронт и Атака напористо се опитват да създадат предпоставки президентът Плевнелиев да го възложи по неизбежност именно на тях. От една страна, държавният глава от самото начало заговори за необходимостта да се избегне сценарий за предсрочни парламентарни избори, а от друга страна послания в тази посока се чуват основно от Патриотичния фронт и Атака, с определени уговорки – и от Реформаторския блок.

Политическата и стратегическа стойност на президентския избор за връчване на трети проучвателен мандат вече не опира до реалистично очакване да бъде съставен кабинет, а до ярък идеен държавнически символ – дали президентът в края на своя достоен мандат ще стане съучастник във фашистки сценарий - представител на националпопулистите получава мандат и в качеството си на кандидат за министър-председател представя националпопулистка програма, и то от трибуната на парламента.

Президентът знае, че националистите нямат възможност да съставят правителство. Тяхната цел е да използват една конституционна процедура за разгръщане на предварителна, безплатна предизборна кампания за парламентарни избори. За националистите получаването на конституционна възможност да посочат свой кандидат за министър-председател и да принудят парламента да участва в дебати, вече е политическа победа. Защото дори отхвърлянето на кандидата и програмата им ще ги превърне в своеобразна националистическа алтернатива на системните партии.

Освен това обединителят на нацията сигурно е наясно, че връчване на проучвателен мандат на крайните националисти ще бъде провокация не само за етническия мир, но и за стратегическата ориентация на България.

Вярваме, че българският държавник и президент Росен Плевнелиев, който заклейми руската окупация на Крим и произнесе фразата „Крим е Украйна“, няма да легитимира с връчване на мандат крайни националисти, които посещаваха Крим и го обявиха за руска територия.

Господин Президент, останете достоен!

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

4

El Commandante

30.11 2016 в 11:32

Нямам търпение да идват предсрочните избори и никога повече да не чуем за тоя ислямистки лисугер....

7728

1

KumaLisa

30.11 2016 в 10:22

м-м-м-дааааааааааааааа... Този пък все още не може да се примири, че му издърпаха черджето изпод краката.