Горанов отпуснал пари за пенсионерите, за да не слуша упреци от сутрин до вечер

Нели Чолашка 18 ноември 2014 в 15:35 4667 5

Пари за коледни добавки на пенсионерите финансовият министър Владислав Горанов е решил да отпусне, за да не слуша от сутрин до вечер упреци от депутати от предишното управляващо мнозинство.

Той обяви това пред депутатите в отговор на въпрос на Велизар Енчев от Патриотичния фронт защо се е отметнал от думите си, че няма пари за добавки. След среща днес между премиера Бойко Борисов и Горанов се оказа, че коледни добавки от 40 лв. ще има за възрастните с доход до 286 лв. За тях ще бъдат заделени 50 млн. лв. от държавния бюджет.

Не съм сменил позицията по отношение на това, че неравенствата и несъвършенствата на пенсионната система не могат да намират решение чрез подхвърляне на дребни суми с оглед купуването на народната любов, защити се финансовият министър.

Той остава и на позицията, че проблемите в пенсионното осигуряване трябва да бъдат един от приоритетите за сериозен и дългосрочен дебат.

"Бюджетът за 2014 година беше създаден неконсервативно. Близо 2 млрд. лева нарастване на приходи. Всичко това доведе до необходимостта от днешната актуализация. Ако съм подчинил фискалната си воля на общото политическо решение на правителството, че трябва да се направи нещо и в тази посока, е именно за да отнемем всеки един аргумент на тези колеги, които от сутрин до вече в следващите месеци ще ни упрекват за това, че не сме намерили сили да направим това, което те правят. За да отнемем този аргумент, приемаме, че на фона на всички неблагополучия, които трябва да разплащаме до края на годината, можем да си позволим това", каза в заключение Горанов.

Парите за коледни добавки ще бъдат осигурени от съществуващите буфери в бюджета, уточни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови