Може да има коледни добавки за възрастните хора

OFFNews 16 ноември 2014 в 19:09 2612 3

Ивайло Калфин

"Не би могло сега да се каже категорично, че няма да има пари за коледни добавки за възрастните хора. Има варианти да се осигурят средства или от резерва на НОИ, или от преизпълнение на приходите до Нова година".

Това каза в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който обясни, че не се е отказал от търсенето на пари за коледни надбавки и 13-та пенсия.

„Вярно е, няма пари, които да са някъде на купчинка и да е добро желание да вземем или да не вземем, да дадем на хората или да не дадем. Бюджетът е в изключително лошо състояние. Било защото три правителства управляват този бюджет за една година, било защото е изготвен или неуправляван както трябва”, допълни Калфин.

Той обясни, че вече 15 месеца има дефлация и цените намаляват, защото хората не могат да купуват.

"Фирмите няма на кого да продават, данъците няма от кого да се събират, те се събират от ДДС основните. Така че ограничаването, свиването на доходите влияе изключително зле върху цялата икономика. Да не говорим, че увеличава страшно много параметрите на бедността в България. Не със свиване на доходите могат да се решават икономически проблеми. Това е общото разсъждение”, посочи министърът.

Според Калфин дефлация замразява икономиката, а трудностите могат да се преодолеят едва напролет, когато се отпушат еврофондовете, но "дотогава хората трябва да бъдат осигурени, да преживеят зимата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!