Гласуваме с X или V в бюлетината, можем да изберем преференция

ОFFNews 05 октомври 2014 в 07:33 9292 0

Така изглежда бюлетината за парламентарни избори 2014

Изборната бюлетина за днешния вот е дълга около 30 сантиметра.

Тя не се различава особено от тази на европейските избори.

Гласуването трябва да бъде направено със знак “Х” или “V” и единствено с химикал със син цвят.

От лявата страна в квадратчетата се гласува за политическите сили, а вдясно, срещу партиите и коалициите, са разположени кръгчетата, в които може да се избере преференциален кандидат от листите. Над кръгчетата има специален текст ("Предпочитание (преференция"), който напомня, че това е мястото, където се отбелязват преференциите.

Ако избирателят иска да гласува не за водача на листата, а за друг кандидат от нея, трябва да отбележи неговия номер - съответно 1, 2, 3, 4 и т.н.

Отбелязването на преференция не е задължително. Бюлетината е валидна и само при отбелязан знак в квадратчето. Тогава се счита, че гласоподавателят гласува преференциално за водача на листата.

За различните изборни райони в страната броят на кръгчетата в бюлетината е различен. В зависимост от големината – от различните райони в парламента влизат различен брой депутати. Според Изборния кодекс броят на кръгчетата е равен на удвоения брой мандати за съответния район.

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши бюлетината за парламентарните избори на 5 октомври да се прегъва два пъти - по средата хоризонтално до ръба с номера и после още веднъж хоризонтално.

Това е препоръчителен начин на сгъване - бюлетина, сгъната по други начин, няма да се счита за невалидна, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови