ГЕРБ се обяви ''за" удължаване на бюджета на Асен Василев, ПП искат изцяло нов

Не търсим мнозинство за правителство, а мнозинство за укрепване на икономиката, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Ружа Райчева 02 ноември 2022 в 11:31 1582 1

Асен Василев и Томислав Дончев

Снимка Колаж OFFNews

Асен Василев и Томислав Дончев

ГЕРБ поиска да се удължи действието на сегашния държавен бюджет, изготвен от Асен Василев, "Продължаваме промяната" настояват за изцяло нов бюджет, а БСП не искат нов закон, а промени между първо и второ четене. От ДПС напомнят, че без мнозинство - няма бюджет.

Вчера "Продължаваме промяната" (ПП) внесоха декларация, според която - ако бъде приета - Министерският съвет ще е длъжен да внесе в парламента малките бюджети - на НЗОК и ДОО, както и Държавния бюджет за 2023 г. Според ПП е нужен нов бюджет, в който да има средства за помощи и за справянето с кризите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява за промени между първо и второ четене в Закона за държавния бюджет, така че да се гарантира финансовата стабилност на България. По думите ѝ трябва да се уточни дали ще бъдат излъчен експерти от ръководството на партиите, или пък независими финансови експерти.

"Този закон де факто замразява доходите при повишаващи се цени. За нас това е недопустимо, защото води до обедняване. Още по-неприемливо е, че се предвиждат разходи за самолети. Не може в този момент - по време на страх на хората от студ и глад през зимата, парите да отидат за самолети", заяви Нинова.

Тя обяви, че от БСП ще настояват на социален пакет и че най-важни за тях са повишаването на минималната работна заплата и на пенсиите за възрастните. "За нас е абсурд да се откажем от понятието енергийна бедност. Сигурна съм в едно след разговора на председателски съвет днес - бюджетът няма да излезе така, както е влязъл", каза тя. 

"Не търсим мнозинство за правителство, а мнозинство за подкрепа през зимата и укрепване на икономиката. Ще работим върху вече готовия бюджет и ще предложим изменения. Нямаме право да внасяне нищо - можем само да работим по предложенията ни", заяви лидерът на БСП и за пореден път обяви, че БСП няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане".

"Дълговете, които се очертават, идват от ангажиментите на правителството за самолетите. Просто новото правителство реши, че новите самолети F-16 и "Грипен" са приоритет. Оттам идва това изхвърляне в бюджета", твърди Корнелия Нинова.

Бившият вицепремиер по евросредствата Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че подходът на служебното правителство за удължаване на бюджета е най-безопасният вариант, защото има опасност да се гласува бюджет 2023 г. в режим на предизборна кампания, което по думите му ще "се превърне в триумф на безотговорността и в опит да се да купуват гласовете на българите".

"Нека всеки, който предлага разход, да го остойности. Ако партиите не са в състояние да смятат, да се направи съвместно заседание на Министерството на финансите съвместно с депутатите, на което всичко да се сметне. Всяко едно предложение, с което се опитват да купуват народната любов, да се проверява", предлага Дончев. 

Относно предложените срещи за бюджета от БСП той заяви, че ГЕРБ са готови да участват във всякакви срещи. Томислав Дончев призова всички политици да се научат да смятат, тъй като всеки нов разход трябва да предполага нов приход и отпадането на друг разход.

Едно служебно правителство не е редно да провежда политики за закупуването на нови самолети, каза още Дончев. 

Днес бившият финансов министър Петър Чобанов от ДПС обяви, че от движението настояват служебното правителство спешно да внесе нов проектозакон за държавния бюджет в Народното събрание (НС), а не да разчита на предишния бюджет на Асен Василев за 2022 г.

Според него трябва да се гарантират социални мерки, с които хората да "преживеят зимата". Чобанов подчерта, че от ДПС искат подкрепа за земеделците и бизнеса и че от няколко парламента повтарят, че не "трябва да се чертаят изкуствени червени линии". Без мнозинство - няма бюджет, каза още Петър Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

1

ob1

02.11 2022 в 14:29

Ма нали ПП бяха аматьори и докараха KLETA MAJKA BALGARIQ до просешка тояга, а сега ще им продължавате бюджета?!? Нали заради финансовата политика герП, дуписе и идиотите на копейката свалиха правителството?
сашке, чакаме коментара ти, мила! Дано поне веднъж да успееш да формулираш изречение със смисъл...
красимир също да се чувства поканен.