ГЕРБ поздрави първолаците с цитат на Стив Джобс

OFFNews 14 септември 2017 в 10:24 8119 3

Часове преди първия учебен ден депутатите откриха парламента с анализ на състоянието на българското образование. ГЕРБ потвърди обещанието си, че ще се бори да няма деца, които да не са в класните стаи и че ще намали бюрокрацията в училището.

Председателката на комисията по образование Милена Дамянова беше категорична, че в България 15 септември не просто се отбелязва, а се празнува.

Тя започна изявлението си с цитат на Стив Джобс за неговата начална учителка. „От нея съм научил повече, отколкото от всеки друг учител. Ако не беше тя, сигурно щях да свърша в затвора. Това казва Стив Джобс за учителката си в четвърти клас Аймоджийн Хил", каза Дамянова и добави: "Сигурно някои от вас се питат защо цитирам чужди успешни примери… Толкова ли си нямаме наши, та и за 15 септември да не ги споменем...

Нали знаете в училище стените и витрините, на които са окачени снимки, грамоти и спомени за най-, най-видните ученици? Това са само част от успешните ни примери. Във всяко българско училище. От всяко време.

Всеки един от нас има своите учители, които са го „научили повече от всеки друг”. В образованието голямата цел са действията. Затова ГЕРБ обещахме и изпълняваме управленския си ангажимент".

„Знанието е това, пред което българинът винаги се е прекланял и е вярвал, че ще му донесе просперитет”, допълни Дамянова. Тя призова да няма политически популизъм по темата за образованието и подчерта, че опозицията използва темата, за да покаже "уж грижа за обществото”.

И опозицията се включи в анализа.

Учебната 2017/2018 година ще започне с недостиг на 3000 учители и назначени 1000 неправоспособни, беше категорична депутатът от БСП Ирена Анастасова. Тя попита как училищата ще подготвят учебната година при наредби, които са като плаващи пясъци. Тя посочи като проблеми закриването на училища и Закона за училищното образовнаие.

Анастасова обърна внимание, че знакови ще останат думите на бившия министър на образованието Меглена Кунева, с които тя е коментирала обърканите учебни програми: „Вие работете, ние няма да ви проверяваме“.

Депутатката посочи, че това е емблематичен пример за начина, по който е била управлявана реформата на принципа - "каруцата пред коня".

„Необходим е преглед на учебните програми и планове, с цел отстраняване на проблемите. Училището продължава да възпроизвежда социално неравенство. Броят на напусналите учебната система е висок. През миналата учебна година 8% от набора не се е записал в 1 клас, почти 20 % в 5-ти клас", отбеляза тя. 

"За да има успех, трябва да се преодолее бедността, а България е на едно от първите места в Европа по детска бедност", смятат още от левицата.

С декларация по темата образование излязоха и от ДПС.

В XXI век образованието ще изиграе най-съществената роля за бъдещото развитие. Това заяви Ерол Мехмед в декларация от името на ПГ на ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

„В 21 век образованието ще изиграе най-съществената роля за бъдещото развитие, но образованието не е само обучението в училище, придобиването на знания и умения в дома и семейството е част от този процес. То включва и опита на предишното поколение, на ценностите на предците ни, с които проглеждаме света“, анализира депутатът Мехмед Ерол от ДПС. Той обаче попита готов ли е българският учител да да изостави наизустените уроци и да види образованието през погледа на все по-глобалния и информационен свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12696

3

Санд

14.09 2017 в 15:38

"Знанието е това, пред което българинат винаги се е прекланял и е вярвал, че ще му донесе просперитет". Защо си мисля че миналото неопределено време не е на мястото си? Дали не е по точно с минало свършено? Не би било зле и с бъдеще пожелателно.

10571

2

Hissarion

14.09 2017 в 13:49

Тоя Стиф Жопс голям шегаджия - щял да свърши в затвора колкото Жъстин Бийбър е щял да свърши там ако не е била госпожата му от 1-ви клас. А тази Дамянова цитира хора, които са отпаднали от образователната система, като пример за успехите, възможни само със средно образование ли?