ГЕРБ: Посредници са спечелили 800 млн. лв. от продажба на българско оръжие за Украйна

OFFNews 28 януари 2023 в 13:39 6538 17

среща

Снимка Скрийншот

Среща на депутатите от ГЕРБ с лидера им Бойко Борисов

Твърде много съвпадения има за добрия синхрон между прокуратурата, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, заяви Десислава Атанасова в централата на ГЕРБ на среща с депутати от партията и лидера Бойко Борисов.

Според нея някой усвоява грантови схеми, за да прави съдебна реформа.

„Как прокуратурата не може да призове Бойко Рашков, който е свидетел по досъдебно производство, вече два пъти призовкари идват в Народното събрание, а Бойко Рашков не се явява?“, попита тя. Като пример Атанасова посочи и факта, че месеци наред няма никакво движение по подадените сигнали от депутатите Делян Добрев и Радомир Чолаков във връзка с газовите посредници.

Няма разследване по „Джемкорп“, по „Нексо“, които финансират една от политическите партии пряко, прокуратурата ни е изпратила едно писмо, в което казва, че има досъдебно производство – предпочитаме да не говорим, добави Десислава Атанасова.

Някои маски паднаха, големите привърженици на промените в Закона за съдебната власт, когато се обсъжда контролът върху главния прокурор и ограничаването на неговите правомощия, Кирил Петков и Асен Василев не бяха в залата. Калина Константинова предпочете да си говори с канадски граждани в социалните мрежи, други депутати от "Продължаваме промяната" правиха извънредни комисии, само и само да не се гласува законът. Вчера все пак протече обсъждане и с огромни мнозинства бяха приети някои промени в Наказателно-процесуалния кодекс, каза Атанасова.

Според нея през последните две години се имитира дейност за правна реформа, но се предлагат "импотентни текстове". Тя подчерта, че Законопроектът на ГЕРБ за допълнение и изменение на Закон за защита на лицата подаващи сигнали за корупция с публични средства, е бил приет със 166 гласа "за".

Значи когато искат - могат, коментира лидерът на партията Бойко Борисов и допълни - Някои водещи от сутрешните блокове може да се ядосат, но това са фактите - Христо Иванов и Кирил Петков ги няма на най-важния им закон. Аз чакам с нетърпение испанците да се произнесат за къщата в Барселона, за кюлчетата", каза той.

Борисов се спря и на статията на "Ди Велт" и българската помощ за Украйна:

Борисов коментира, че статията, че България е помагала на Украйна с оръжие при правителството на премиера Кирил Петков, е много хубава. "Ако тогава имахме официален договор, щяха да са действително герои, само че те станаха партия на посредниците на горивата и оръжието", каза Борисов.

"Законът, който приехме впоследствие, можеше да го приемем тогава, отбеляза Борисов - Нямаше да има посредници. Когато има посредници, възникват въпроси. Едно патронче струва 50 ст., в Украйна е отивало на едно евро", коментира още той. Според депутата Христо Гаджев по този начин "около 800 млн. лева са усвоени в нечии джобове". "Между 8 и 9% е надценката за посредниците, които са двама в случая български и чужд или около 20% общо", поясни той. Лидерът му изказа предположение, че е твърде възможно уволнените заради корупция украински военни да са по някакъв начин свързани с доставките на оръжия от България и цитира украински медии, които са установили значителна разлика между цените в магазините и тези, на които се доставят продукти за армията. Все пак Борисов се застрахова с уточнението, че това са негови подозрения и допълни:

И аз имам приятели в Украйна, много години съм работил с тях. Защо допуснахме да има посредници (визира продажбата на оръжия на трети страни, които ги доставят на Украйна) между нас и нашите братя украинци, защо дори не ги дарихме тези оръжия и да сме там, където са всички бели държави? Сега "Ди Велт" щеше казва "Браво на България!" Те се криха. Пак казвам, браво, че сте го правили, лошо, че сте лъгали", обобщи лидерът на ГЕРБ и препоръча на актива - Гледайте филма на Христо Грозев за Навални, той е наш приятел.

Борисов изрази доволството си за приемането на "закона за безплатните учебници" (изменения в Закона за предучилищното и училищното образование, б.р.). "Много хубаво, но е важно и какви учебници, Краси (Красимир Вълчев, бивш министър на образованието, б. р.). Времето се променя, трябва да надграждате. Това е, което иска бизнесът от нас."

Той призна, че го притеснява и темата за ескалиращото напрежение между България и Северна Македония.

Според него има опит отново Северна Македония да се върне в руското влияние, като това по думите на Борисов се прави целенасочено и много активно.

Един криминален акт като пребит българин прави народа изцяло на страната на този човек, а това може да ни „лашне“ в друга посока, която е изцяло в полза на Путин и неговите геостратегически планове за Балканите, коментира Борисов. През седмицата Бойко Борисов се срещна с майката на Християн Пендиков.

„Те не искат да се връщат в Северна Македония, ще останат тук, тя е медицинска сестра, ще започне работа“, каза Борисов днес. Според него в случая има криминално престъпление – побой, счупена челюст, които определи като средна телесна повреда.

Ще настояваме да намерят побойниците и да ги изправят пред съд", категоричен беше лидерът на ГЕРБ. Той съобщи още, че е разговарял с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски. Това подкопава огромните усилия, които положихме Северна Македония и Албания да тръгнат по пътя на Европейския съюз, каза още Борисов и предупреди депутатите си - Не се подвеждайте, тук върви една геостратегическа линия, която цели да засили руското влияние в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

16

Mateevk

28.01 2023 в 22:34

Ако оръжие е изнасяно за Украйна чрез посредници, а не директно, това е правено единствено заради Нинова, тоест същата, на която Борисов каза, че се е променила и обеща да управляват заедно след следващите избори на т.нар. "лидерска" среща. А защо сега Борисов обвинява ПП и продължава да мери със собствения си и на ГЕРБ примитивен аршин?

800

15

Batze

28.01 2023 в 22:11

Винаги е хубаво да видиш Боката побеснял, когато посредниците не са му дали някое кюлче или пачка.

9347

14

Анализи

28.01 2023 в 18:44

Борисов много лъже, иска да му се размине. Проблемът е, че никой не му вярва. Но е вярно, че доста пари е прибрал и си мисли, че и другите са като него.

800

13

Batze

28.01 2023 в 18:41

Винаги съм смятал, че вместо да "кълвем" интелектуално безпомощните привърженици на Боката по форумите, трябва да разгледаме геополитическата диалектика на ГЕРБ. Тя не е нова (все пак евристичните умения на гербаджиите не се простират до откриването на колелото), но гласи: Винаги с ЕС (заради далаверата с еврофондовете), но никога против РСФСР (заради принципите и някое доларче/евро от Лукойл).

9347

12

Анализи

28.01 2023 в 18:21

Борисов много лъже, иска да му се размине. Проблемът е, че никой не му вярва. Но е вярно, че доста пари е прибрал и си мисли, че и другите са като него.

5827

11

pisnamiotmutri

28.01 2023 в 18:15

Давай данни дядка. Стига празни приказки и внушения

1020

9

PlamenIv54

28.01 2023 в 17:46

Добре, че геният от Банкя е изчислил комисионната от куршумчетата (разбира ги тези работи). Сега остава да ни светне за руско-турския газов поток кой го плати, къде отиде комисионната и кой "изгуби" пътната карта.

345

8

Джендо Джедев

28.01 2023 в 17:44

"Аз съм прост и вие сте прости..."Баце май го е яд, че не е намазал той. Айде, бе, Баце, не ти ли стигнаха 12-те години кражби, бе! Ей, лакомия Ганьовска, дейба! :D