ГЕРБ, ПФ и РБ обсъждат активна регистрация за вота

Симона Костадинова 18 юни 2015 в 13:27 3034 3

Депутати от управляващото мнозинство се срещаха днес в Народното събрание, за да обсъдят възможността за въвеждане на активна регистрация на изборите.

На срещата се събраха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателят на ПФ Валери Симеонов и Найден Зеленогорски от РБ. Те коментираха, че това е само начална фаза на обсъждане по темата и обсъжданията за въвеждане за активна регистрация ще продължат.

Предложението за въвеждане на такава мярка по време на вота е на ПФ и е част от седемте точки, които поставиха като ултиматум, за да останат във властта.

След срещата Симеонов подчерта, че ПФ имали готов законопроект, който е свързан с предстоящите избори, но се въздържа да коментира какво са обсъждали с колегите му. 

Цветанов твърди, че точките не са ултиматум. Според него ПФ били доволни от проведените разговори и вероятно щели да продължат да подкрепят управляващата коалиция. Той обясни, че ГЕРБ са се отнесли "изключително сериозно" към исканията на ПФ.

Той призна, че въпреки заявките, че Изборния кодекс няма да бъде променян преди местните избори, това все пак може да се случи, но само ако има пълен политически консенсус. По думите му правенето на промени в последния момент щяло да даде повод за спекулации и трябвало да се обсъди добре.

Зеленогорски пък заяви, че е доволен от конструктивния диалог, който тече в управляващото мнозинство.

“По принцип сме “за” активна регистрация, има ги в предизборните ни документи. Въпросът е дали това е нещо възможно от сега за местните избори или трябва да мисли за президентските догодина, защото има опасност за създаден по-голяма каша, отколкото да решим проблема”, каза по-рано днес съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!