ГЕРБ обеща да внесе вота до края на седмицата

Нели Чолашка 12 май 2014 в 14:35 2341 0

Димитър Главчев

ГЕРБ ще внесе вота на недоверие срещу правителството на тема енергийна политика до края на седмицата, обеща Димитър Главчев на брифинг на партията.

В петък - 9 май, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в кулоарите на парламента, че депутатите му ще внесат пореден во та недоверие.

Той обяви, че това ще стане ясно до края на седмицата, но явно свари депутатите си неподготвени и те не успяха да го внесат в петък. После се оправдаха с факта, че от Министерството на икономиката и енергетиката отказват да им дадат информация за дълговете на НЕК.

Информация все още няма, но и без нея ще внесем вота, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

На упрека на премиера Пламен Орешарски, че е е политически некоректно да се внася вот на недоверие по време на предизборна кампания, Бъчварова напомни, че няма подобно ограничение.

Ако ГЕРБ действително внесат вота на недоверие до края на тази седмица, парламентът ще се събере на две извънредни заседание (в момента са в извънредна двуседмична ваканция заради евровота на 25 май). На първото заседание ще е дебатът по вота, а 24 часа след това ще трябва да го гласуват.

БСП ще използва извънредните заседания, за да вкара в дневния ред и гласуването на второ чете на новия Закон за МВР, от който останаха само няколко текста от преходните и заключителните разпоредби.

Депутатите така и не успяха да приемат окончателно закона заради липса на кворум.

ГЕРБ поиска от премиера Пламен Орешарски да отстрани от длъжност началника на политическия си кабинет Мария Дивизиева. Тя е обвинена от прокуратурата заради злоупотреба с пари по европроект, изпълнен от Военноапелативния съд.

Мария Дивизиева не може да изпълнява задълженията си, след като заради делото й е бил отнет и допускът й до класифицирана информация, напомни Главчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови