ГЕРБ бръкна в църквата, сменя без да има право игумен-активист

Антония Чорева 31 август 2016 в 12:55 18330 11

Снимка Фейсбук

Отец Рафаил на протест срещу министър Петър Москов.

ГЕРБ се намеси в църквата и на своя глава реши да сменя игумена на Кладнишкия манастир отец Рафаил.

От седмици наред лидерът на ГЕРБ в софийското село Кладница Иван Станков е повел война срещу игумена на местния манастир.

Отецът е тачен и обичан от местните, но местният лидер на ГЕРБ сам е подел кампания за неговото отстраняване.

Той уговаря местните и е разлепил по всички сгради и спирки в градчето плакати, с които призовава да се избере нов отец, и то без никой да е казвал, че старият трябва да се смени, обясниха пред OFFNews жители на Кладница.

Местният лидер дори е свикал селско събрание, на което е била обсъдена смяната на игумен Рафаил. На него дори е бил представен новият кандидат за игумен на св. Обител – архим. Антим, доскорошен клирик на Видинска епархия.

По устав смяната на игумена на даден манастир, става от епархийското ръководство, а не от политически партии или жители на близките населени места.

Местни обаче разказват, че обичат своя отец, тъй като игумен Рафаил е от малкото, които отделят светското от вярата. Местните са категорични, че попът им не иска пари нито за литургии, нито дава да се откупва кръста по празници, така както го правят голяма част от църквите в страната.

Атаки

Атаките срещу отец Рафаил започнаха преди няколко седмици, когато срещу него започна да се води нелепа кампания, че не косил редовно тревата в манастира или че е скрил иконите и не иска манастирът да бъде саниран.

Причината да не иска да бъде саниран манастирът, местният поп описва така – обикновена фирма не може да санира манастира, трябват реставратори, тъй като при предишното саниране са били унищожени ценни икони.

Докато се реши въпросът с констуктивното укрепване на храма, о. Рафаил е прибрал и скрил иконите, за да ги опази.

Отец Рафаил също коси сам храма, тъй като не смята, че затова църквата трябва да плаща и призовава всеки, който има време и желание, да се отзове да му помага. Дори средствата за електричеството той събира от дарения и с много усилия.

През уикенда манастирът дори е бил проверен от служители на Софийска митрополия, която в момента изготвя доклад за храма.

В Кладница е известно, че попът е активист срещу ГЕРБ и Държавна сигурност, с което вероятно си е навлякъл гнева на партията.Той често е забелязван на протести срещу правителството и има активни позиции по проблемите с бежанците и политиката.

Сред мотивите, посочени за неговото отстраняване, са и активната позиция на о. Рафаил в защита правата на децата, лишени от родителска грижа, приемните семейства и религиозното образование и възпитание на децата. Игуменът на Кладнишкия манастир застъпва позицията, че духовниците следва да не пестят сили и време за духовна просвета на деца и възрастни. Тази негова позиция предизвика недоволството сред някои от социалните работници и директори в Перник.

В момента тече и петиция в интернет в защита на кладнишкия игумен Рафаил Стефанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

9

Нострадамус

31.08 2016 в 18:08

Няма по-нагли хора от ГЕРБ и вожда им Боко, но времето им изтича...

11480

7

Plagiat

31.08 2016 в 14:28

Протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим е изгонен от епархията и преместен в София, за да е под контрола на Светия синод, докато решат окончателно какво да правят с него, съобщиха от Синодалната палата. Той е назначен за редови свещеник в катедралата „Св. Александър Невски”, където мястото се счита за престижно, но не се служат треби, венчавки, кръщенета и опела, от които духовниците печелят. Така Антим ще разчита само на заплатата си от 460 лева. Преместването му в столицата е станало по настояване на архиереите от синода, въпреки възраженията на Видинския митрополит Дометиан, пише "Монитор".Рокадата е в резултат на конфликта му с викарийния епископ Поликарп, който обяви, че като игумен на Клисурския манастир Антим е водил двойно счетоводство, писал е пълномощни сам на себе си и е правил редица нарушения, с които е ощетявал монахините от обителта.
След разкритията на епископ Поликарт архимандрит Антим бе разжалван като игумен на обителта още през месец ноември.

11959

5

Nick F

31.08 2016 в 14:13

Отец Рафаил е един от малкото останали истински свещеници в Българската православна църква. Може би затова пречи на някои.

12082

4

Кисело Мляко

31.08 2016 в 14:04

Като гледам май кметът е за смяна, а не игумена.

12162

3

Питанка

31.08 2016 в 14:00

Познавам отец Рафаил, защото щерка ми е кръстена при него. Човек отдаден на вярата, но и с твърда гражданска позиция. Същия човек беше и на протестите срещу Орешарски, така че не може да му лепнат етикет червен.
Не е корумпиран и не могат да се откраднат едни пари по едни проекти, които от години са гласувани за манастира.
Иначе манастира си плаче за ремонт особено след земетресението.

29217

2

Лопе де Вега

31.08 2016 в 13:24

Кой казва, че гербарите нямат право да се месят на православната църква? Нали техния Велик Вожд постоянно се пъчи с Началника, черкува се, дава им пари и се прави на най-праведен. И на кенеф да режат лента, пак попове щъкат наоколо. А тоя е против Негово Тиквочество? Вън от черквата.

Поздрав!