Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ бламира президента: Екооценка на магистрала ще се обжалва само на една инстанция

"Протестърите" нямат право на политическа дейност, категоричен Георги Марков

Антония Чорева 14 септември 2017 в 12:07 9124 1

Управляващите гласуваха да отхвърлят ветото на президента Румен Радев, което той наложи на приетите от парламента промени в Закона за околната среда. Според тях екооценката на националните обекти - магистрали, пристанища и пътна инфраструктура, ще се обжалва само на една инстанция. Приемайки промените в Закона отново в същия им вид, днес от ГЕРБ не зачетоха президентското вето и неговите мотиви.

На 8 август президентът Радев наложи вето на промените в закона, приет от депутатите в края на юли, с мотиви, че "за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане, а такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство".

Днес след два часа дебати в парламента върху президентското вето зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще отхвърли президентското вето и ще подкрепи своя законопроект отново - това направиха още и Обединените патриоти, и ДПС и със 138 гласа "за" едната инстанция при обжалване на национални обекти остава. Против гласуваха БСП и Воля със 78 гласа "против" и 2-ма въздържали се.

Доводите на Цветанов бяха, че управляващите няма да приемат законопроект, който да е противоконституционен, а ще е целесъобразен и в него няма проблем от юридическа гледна точка. Тук той извади броя на жертвите на катастрофите в Кресненското дефиле, което било първият и най-важен аргумент. 

"За мен най-важно е да намалим жертвите по пътищата, на всеки километър има паметна плоча", каза Цветанов. Той използва и речта на депутата от ГЕРБ Георги Марков в началото на разискванията.

"Ние сме парламентарната група на ГЕРБ, спечелила изборите 4 пъти, уважаваме президентската институция и президента, но имаме право да не се съгласим с ветото му и да вървим напред", каза Марков, който не пропусна да изтъкне, че е бил конституционен съдия. Той продължи с доводите, че България в парламентарна държава и управлението е правителствено, а не неправителствено. "Протестърите" нямат право на политическа дейност, а си позволяват истеричен политически език. Ако искат да управляват, да си направят партия и да влязат в парламента. Да си направят 3, 30 или 300 инстанции. Да спрат лифтовете, да спрат и метрото, ако искат", посочи Марков, вероятно визирайки екоорганизациите.

Опозицията отвърна твърдо на удара срещу президента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че законопроектът отива в Конституционния съд и социалистите събират подписи за това. "В тази зала се вземат притивоконституционни решения, рушим държавността и заради целесъобразност погазваме законосъобразността", каза Нинова.

Красимир Янков от БСП пък попита ГЕРБ какво значи обект от национално значение. Социалистът поиска формулировка и попита дали газопроводът се включва в тези обекти. Преди него именно председателката на Комисията по околна среда разясни от трибуната, че промените в закона засягат само националните обекти и целят ускоряване на процедурите. Тя беше категорична, че ГЕРБ поддържа своята позиция, че безсмисленото обжалване бави големи проекти - като Струма и Хемус и отбеляза, че това не е "позиция на инат", а е осъзната, обоснована, балансирана и аргументирана.

Драгомир Стойнев от БСП намеси и войната между президента и ГЕРБ: "Имате комплекс от президента Радев, защото натяквате, че това ще е голяма победа за вас", категоричен беше той.

Но Цветан Цветанов отговори, че управляващите не искат да влизат в тази конфронтация с президентската институция, но не пропусна да отбележи, че президентът се е възползвал от правото си да наложи вето. Цветанов още веднъж даде за пример, че ГЕРБ се осланя на мнението на Георги Марков, който е бил конституционен съдия и който е дал смислени аргументи в право на техния законопроект.

Така за първи път у нас ще се прилага съдебна битка само на една инстанция и тя ще е изключение само за големите обекти от национално значение, за които от ГЕРБ твърдят, че са едва десет на брой. Досега тяхната екооценка се обжалваше на две или три инстанции.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews