Екооценката на национален обект ще се обжалва само на една инстанция

OFFNews 19 юли 2017 в 12:34 11321 0

Снимка Един от вносителите Данаил Кирилов

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за околната среда, които предвиждат обжалването на решенията за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) да бъде само на една инстанция. Въвежда се и особено съдебно производство, което трябва да приключи до 6 месеца от подаване на жалбите. 

Законът е внесен от ГЕРБ и се отнася само за големи национални обекти - магистрали, пристанища, жп инфраструктура. Промените днес бяха приети със 100 гласа „за“ и 51 гласа „въздържал се“.

Законопроектът предизвика брожения, но от ГЕРБ направиха опит да убедят обществото, че промените целят съкращаване на времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение, както и избягване на дългите и тежки процедури по обжалване и отпадане на касационния контрол.

ГЕРБ смятат също, че големи инвестиционни обекти се забавят заради спекулация с правото на жалба от "мерткантилни интереси". Такива случаи имало и при строежа на магистралите Струма и Хемус. 

От ГЕРБ уточниха, че има много случаи, когато оценката се забавя заради спекулация с правото на жалба. Вносителите са категорични, че от законопроекта им се изключени природните паркове, Банско, защитени обекти и става дума само за около 10-ина национални обекта, но точният им списък се очаква от Министерство на регионалното развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!