Георги Първанов: България не може да бъде „ястреб“, когато става дума за отношенията с Русия

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2014 в 16:06 3562 8

България не може да бъде „ястреб, когато става дума за отношенията с Русия. Ние твърдим, че модерната архитектура на съвременна Европа не може да бъде насочена срещу Русия. Надявам се това да бъде разбрано от сегашните европейски и световни лидери, защото са твърде много предизвикателствата пред големите сили и общности, за да си позволим такова противопоставяне.

Това каза председателят на АБВ Георги Първанов на дискусия в Плевен на тема: „Отношенията България – Русия“. Във форума участваха още проф. Андрей Пантев, журналистът Тома Томов, зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, проф. Григор Горчев, Цветан Антов, кандидат за народен представител от листата на АБВ в Плевен.

Първанов коментира "Визия 2020", в която руската политика се определя като заплаха за сигурността в България. „В случая аз категорично не приемам позицията на президента Плевнелиев, която беше изразена в серия от изяви. Има много неща, които звучат провокативно към Русия и то непредизвикано провокативно. Нямам обяснение за това или имам такова, което не бих искал да коментирам публично. По-скоро се опасявам тази линия, която получи справедлива критика и бе изразена в така наречената отбранителна стратегия и която беше снета не само формално от сайта, да не се появи в позиция на държавния глава на предстоящата среща на НАТО. Това би било и формално неприемливо, защото винаги, когато става дума за такива форуми, Конституцията повелява държавният глава да изразява българската позиция - на правителството и на институциите. Аз съм го правил това. Така че наистина се надявам да не прозвучат послания, които да ни наредят в положението на “ястребите“, за които говорим. На България не прилягат проявите на враждебност към Русия, изтъкна Първанов.

„Но имахме цяла една година, в която видяхме много изяви на български министри, уви – министри от лявото пространство – на външните работи, на отбраната и енергетиката, с ясни знаци, съдържащи враждебност към Русия. Ние от АБВ реагирахме на първите санкции срещу Русия с тезата, че от тези санкции страдат народите, а не управниците. Така както от санкциите с Югославия не пострада Милошевич, пострадаха народите на целия регион. Нещо повече, аз смятам, че на България й приляга да се обяви за преустановяване на санкциите, защото се вижда, че те не дават резултатът, още по-лошо – дават негативен резултат относно икономиката на Европа и нашия регион“, заяви председателят на ПП АБВ.

“Във всеки случай нашата идея е, че България трябва да отстоява правото си на по-специфична връзка, когато става дума за отношенията с Русия. Ние от АБВ сме готови да инициираме разговор с тази посока“, изтъкна Първанов. На въпрос дали министърът на отбраната следва да подаде оставка след скандала, той заяви – „Като знам кой го назначава, не съм сигурен дали следващият ще бъде по-добър. Този министър, аз не случайно казвам министър на войната, защото той си определи такава роля, той самият като генезис има подобно поведение, но за хвърли в пространството подобен документ, той е поощрен и от президентството, и от онези, които се виждат управляващи. Той пробива един тунел, за да може следващият да прокара по-лесно такава теза. Затова е рисково да има еднолично управление, чиято ориентация е ясна. Вече сме го видели веднъж“. Когато става дума за отношенията България – Русия, водещ е националният интерес, категоричен е Първанов.“ В този смисъл аз смятам, че са необходими жестове. Най-малкото – необходими са контакти и разговори. Помните ли кога за последен път български премиер е ходил в Москва? Повече от пет години нямаме такова посещение. Това, че няма контакти между изпълнителната власт, че беше спрян председателят на Думата да дойде в България, това са неща, които не остават незабелязани и могат да имат тежък психологически ефект в нашите отношения, защото кризата вероятно рано или късно ще мине и отношенията между Русия и Запада ще бъдат възстановени много по-бързо отколкото между Москва и София, ако допуснем техния срив“, заяви Георги Първанов.

„Вакханалия от лъжи“ нарече професор Андрей Пантев случващото се напоследък. „Това, което правим тук е една реакция на чудовищни деформации и лъжи по отношение на връзката Русия – България. Тук сме да заявим – и в това число човек като мен, който не разбира от енергетика, а изглежда значимостта на България вече се свежда до тръби и нищо повече. Всички онези, които са ни ръкопляскали и подтиквали към конфликт с Русия, в крайна сметка са се съюзявали с нея, а ние сме били на губещата страна“ припомни професор Пантев.

Румен Петков бе категоричен, че има случаи на неадекватно поведение към Русия и от страна на предходното правителство, като закриването на представителството на МВР в Москва. “Това е шамар върху българо-руските отношение и шамар срещу позицията на България в НАТО и Европол. България е единствена държава, която по силата на договор от 2006 година може да получава целия обем информация от Москва за движение на хора, стоки, услуги и пари чрез представителство в Москва. Със закриването му показахме, че правителството не се интересува от произхода на капитали. Враждебното отношение към Русия с мандата на БСП и от министри, излъчени с подкрепа на БСП, достигна фази, които много трудно ще останат незабелязани от дипломацията“, заяви Румен Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови