Френският посланик: Вярно е - моето правителство ми плати да критикувам Ченалова

Всички хора в прокуратурата зависят само от един човек – главния прокурор, изтъкна още Ксавие дьо Кабан

OFFNews 30 януари 2016 в 11:09 10873 9

Снимка ambafrance-bg.org

Ксавие Лапер дьо Кабан.

Би било интересно да се знае какво точно вярно има в разговорите между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като аферата „Яневагейт”.

Това мнение изрази пред bTV френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Защо да няма разследване за фактите, които те казват? Защото може да е пълна лъжа, може да е разговор на две не знам какво във фризьорски салон, но може и да е нещо по-интересно, каза посланикът.

Факт е, че прокуратурата е много централизирана и йерархична. Всички хора в прокуратурата зависят само от един човек – главния прокурор, изтъкна още Ксавие дьо Кабан.

Според него фактът, че прокуратурата е централизирана, може да е опасен и това се е видяло по време на мандата на Никола Филчев.

Ксавие дьо Кабан не приема упрека на Румяна Ченалова, че се е намесил по недопустим начин по делото „Белведере”.

„Нямаше да се меся в това дело, ако нямаше толкова явно незаконно решение от нейна страна. Нямах друг избор”, изтъкна посланикът и припомни, че Софийският апелативен съд е отсъдил, че решението на Ченалова на първа инстанция е абсолютно незаконно.

Той не приема и обвиненията, че някой му е платил, за да атакува Ченалова.

Вярно е - моето правителство ми плати. Има хора, които не могат да разберат, че има други хора, които могат да работят само за заплатата си, за честта, за факта, че защитават интересите на държавата си. За мен това е най-голямото удоволствие в моята работа, подчерта посланикът.

Според нея единственото нещо, което управлява света и хората, са парите, допълни той.

Според посланика докладът на ЕК за България показва, че не е имало достатъчно политическа воля в различните институции – парламент, правителство, ВСС, съдебна система, прокуратура, препоръките от миналата година да бъдат изпълнени.

От 1 година насам работата е малка и затова докладът не е толкова позитивен, посочи Ксавие дьо Кабан.

Той припомни, че премиерът Бойко Борисов е предложил на ЕК държавите-членки да изпратят експерти да помагат и наблюдават. Според дипломата това е добра идея.

Репутацията на ВСС не е много висока след „опраскването” на Соня Найденова, която беше сменена като представляващ ВСС, изтъкна Ксавие дьо Кабан.

По думите му тя е имала много добри отношения с всички посолства в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!