Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цацаров: Радан Кънев се опитва да си плакне устата с прокуратурата

Костов не случи на главни прокурори, Филчев има брилянтна мисъл, твърди обвинител номер 1

OFFNews 30 януари 2016 в 10:15 6530 22

Сотир Цацаров

"Не сте ли забелязали, че цялата политическа логика, изразена словесно, например на ... - сега някой ще ми каже „той говори като политик“, но аз не мога да мълча, докато ми хвърлят кофи с помия. Цялата политическа логика на говоренето на т. нар. Демократи за силна България, тя е директно насочена срещу българската прокуратура, защото на някой, бил той вдъхновител, бил той, щях да каза задкулисен, ама тази дума хайде да я спестя, техен ментор това му е мрачен спомен от миналото. А на други такива млади, като Ленин, ама преди да мине с влака, немския, да влезе в Русия, още в зората им е много важно да имат противник и да крещят „този е лош“, „тези са лоши“. Въпрос на политическа пропаганда."

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия.

Трябва ли главният прокурор да мълчи, ама не заради него самия, а заради колегите си прокурори, когато Радан Кънев се опитва ежедневно да си плакне устата с това? Аз не съм поставен тук, за да мълча. Аз не съм главен прокурор, за да виждат в мен моите колеги един мълчалив съгласител на тези приказки. А Иван Костов, той, да кажа думите на Никола Филчев, „не случи на главни прокурори“, каза Цацаров.

А защо да не цитирам Филчев? В библиотеката отзад има две книги на Никола Филчев. Говорим за решенията на Филчев като съдия във Върховния съд. Няма някой, който може да ми каже, че това не е брилянтна мисъл. Ако някой ми го каже, защото примерно и Радан Кънев е юрист, ще трябва да си предаде дипломата на вторични суровини, заяви главният прокурор.

Аз мисля, че при Христо Иванов имаше доста голяма разлика в поведението, начина на говорене, дори използваните, ако щете, думи, в зависимост от мястото, където това ставаше. На тази маса (в кабинета на главния прокурор - б.р.) ние сме говорили с него и не само с него. На тази маса ние сме говорили и с Радан Кънев, съвсем експертно, като колеги, без каквито и да е нападки и с доста, хайде така да я кажем, много прагматична насока на разговора. Когато хората излязат на парламентарната трибуна, нещата са различни. По стечение на служебното си положение аз съм присъствал и на разговори между г-н Иванов и премиера. Има разлика между публичното поведение и в поведението в премиерския кабинет, но не искам да изпадам в неща, които някой ще каже, че са интриги, каза главният прокурор.

Независимо от всички укори, струпващи се срещу ВСС, подкрепям становището им да не подадат оставка. Това и юридически не е възможно, заяви още Сотир Цацаров.

Видях само един, който не подкрепи декларацията на ВСС, но и той не си подаде оставката, добави Цацаров.

Записите между Румяна Ченалова и Владимира Янева са пуснати услужливо, според съответната конюнктура. Записите не са СРС, те са манипулация, която определени сили, част от които играят активно в политическия спектър, използват да дестабилизират ситуацията, коментира Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews