Фон дер Лайен ни похвали за плана и каза, че трябва да пуснем Македония в ЕС

Георги Ангелов 07 април 2022 в 10:47 5696 3

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Похвали за правителството за "амбициозния" План за възстановяване и развитие, припомняне, че реформите, предвидени в плана, и върховенството на закона са обвързани с плащания от ЕС и учтиво напомняне, че България трябва да пусне Северна Македония в ЕС. Така могат да бъдат обобщени посланията, които отправи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в София и връчи официалната оценка на Кирил Петков, даваща зелена светлина на Плана за възстановяване и развитие.

"Важно е да изпълним обещанието към нашите съседи"

"Темата за защитата на малцинствата е основна ценност на Европейския съюз. Това е чл. 2 на нашия учредителен договор и това е важна тема в целия процес (по разширяване на ЕС - бел. ред), затова е важно да изпълним обещанието към нашите съседи. Времето е трудно и бурно и ще определи бъдещето на Европа. След войната всичко ще е различно. Затова разчитам на България да може умело да води процеса, знам, че може", каза Урсула фон дер Лайен. Тя поздрави България "не само за това, което прави за бежанците, но и за всичко, което прави тук в региона и що се отнася до добросъседските отношения". Фон дер Лайен припомни, че през 2020 г. Европейският съвет взе решение да излезе и да каже сега е време да започнат преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания.

"Това е изключителен план"

“Днес Европейската комисия дава зелена светлина на плана за възстановяване и развитие на България. Това е изключителен план”, каза Урсула фон дер Лайен за българския План, който по същество е следващият план за Оперативните фондове на ЕС.

Написването, пренаписването и одобряването на българския план бе забавено с повече от година, като първите плащания по националните планове на 12 държави бяха одобрени още през юли миналата година.

Планът за възстановяване е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България, заяви в началото на изказването си премиерът Кирил Петков. Актуализираният План за възстановяване и развитие включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. За целта България ще получи над 12 млрд. лева европейско финансиране.

Кирил Петков каза, че очаква реалните пари по плана да пристигат в България към края на лятото, а правителството ще съфинансира проекти още от утре. 

Вадите от експлоатация тецовете на въглища до 2038 г.

Почти 60% от плана подкрепя Зеления преход. Това е важно и добре дошло, защото имаме нужда България да бъде заедно с нас по пътя към климатична неутралност, заяви фон дер Лайен. "Утроявате ВЕИ до 2026 г. и вадите от експлоатация тецовете на въглища до 2038 г. Това е истински план, който от една страна намалява вредните емисии, а, от друга, има инвестиции във възобновяема енергия. Важно е и съхранението на енергия чрез батерии. Споменах и интерконекторите, които според мен са много важни. Газът е важна тема и това е един от най-амбициозните планове, които имаме в ЕС“, обясни тя.

Премиерът Кирил Петков отбеляза, че с проектите в областта на геотермалната енергия от минералните извори ще имаме „чиста, непрекъсната и българска енергия“ и мерките в плана заедно с интерконектора с Гърция „ще ни дадат огромна независимост, каквато България до момента не е имала“.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС трябва да диверсифицира енергийните си доставки към „надеждни източници“ за сметка на руските въглища, петрол и газ. „Договорите ни са ясни – плащанията са или в евро, или в долари. Разглеждаме указа (на Путин), но на първо четене е много ясно, че се придържаме към договорите“, подчерта тя. Според нея българският план отговаря на много сериозни изисквания и условия. Той съчетава реформи и справяне със структурните предизвикателства.

Подкрепата към най-уязвимите също е много важна тема, отбеляза Фон дер Лайен и подчерта широките антикорупционни мерки.

Вие трябва да извършите реформите и ще получите плащане

Този план е изключителен, за всички държави членки, се съгласихме за този план за 800 млрд. евро, че ще има инвестиции, но тези инвестиции трябва да бъдат придружени от реформи, каза Фон дер Лайен на въпрос дали е вярно, че се оказва натиск върху правителството за реформи в съдебната система. “Всяка държава членка трябва да извърши реформи, които са индивидуални за всяка държава членка. Вие трябва да извършите реформите и ще получите плащане. Това е като един добър договор”, каза тя.

“Тези реформи трябва да ги изпълним. Те не са просто на хартия, те не са просто обещания, те са реални задачи, които трябва да бъдат изпълнени. Тези реформи трябва да бъдат изпълнени и без този План, но той ни дава допълнителен стимул - никой да не е над закона и главният прокурор… да има контрол върху него, а не само господ да е върху него”, заяви и премиерът Петков. Според него планът и антикорупционният механизъм дават възможност България да стане “една прозрачна, една правова държава, за която всички си мечтаем”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

4

Един

07.04 2022 в 14:34

За какво ли е дошла на крак?

14469

2

случайно прочетох

07.04 2022 в 11:35

Успех на правителството!
Няма да им е лесно.

6145

1

kokoten

07.04 2022 в 11:22

Добре е,че няма да съм жив през 38 год за да видя как ще се изпълни тоя план.....а вица за геотермалната енергия е добър,но много трудно изпълним,освен ако не настъпят фундаментални промени в термодинамиката