Финансовата комисия в НС прие бюджета на Горанов с уговорки за промени

До седмица оттеглят рестрикциите в бюджета за МВР

Ивайло Анев 12 ноември 2015 в 18:06 2684 1

Финансовият министър Владислав Горанов

Финансовата комисия в парламента прие Бюджет 2016, но с обещанието да бъде ревизиран между първо и второ четене.

След близо двучасови дебати депутатите подкрепиха бюджета, изготвен от финансовия министър Владислав Горанов, с 12 гласа „за“ и 7 „против“.

По време на обсъждането стана ясно, че промените, касаещи бюджета на МВР, които доведоха до протести, ще бъдат изтеглени до 20 ноември.

„След разговори със синдикален алианс „Сигурност” в МВР и срещата с другите синдикати в неделя бях един от хората, които участваха във формулирането на декларацията и искам съвсем отговорно да заявя, че параграфите от 9 до 16 ще бъдат оттеглени тогава, когато процесуално това е възможно”, обяви председателят на комисията Менда Стоянова.

По-рано днес синдикалистите обявиха, че текстовете от закона за държавния бюджет, които касаят орязването на компенсациите на полицаите, ще бъдат обжалвани във ВАС. Недоволството на синдикатите идва от факта, че в преходните и заключителни разпоредби с параграфите 10 и 16 се правят промени в Закона за МВР, без за това да има самостоятелни мотиви, аргументиращи промените.

Аз се радвам, че болшинството от народните представители сме убедени, че трябва да има реформа в МВР и тя трябва да е спешна, незабавна, веднага, допълни Стоянова.

По думите ѝ реформата трябва да касае всички елементи, а не само социални плащания, заплащане, организации, ефективност, разпределение на длъжности, начин на определяне на заплатите, растеж в йерархията и други въпроси. По думите ѝ ще започнат разговори и консултации с конкретни предложения за бъдещите реформи и повишаване на ефективността на МВР.

След гласуването Горанов обяви пред журналисти, че е щастлив от приемането на бюджета. 

Подкрепата за държавния бюджет е подкрепа за правителството и обратното - неприемането на бюджета означава бламиране на всяко едно правителство, каза той. 

Относно оттеглянето на предложенията за реформа в МВР Горанов обяви, че добрата новина е воденият дебат за бюджета на силовото ведомство:

„Тази тема ще се дискутира между правителството, депутатите и синдикатите от МВР, но промяна ще има. Тъй като през следващата година за отбрана има 300 млн. повече, а вероятността да се окажем неудовлетворени от ефективността на тези разходи е голяма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови